Τι συμβαίνει στη μητέρα μου;
Βοηθώντας τα παιδιά να αντεπεξέλθουν στον καρκίνο του μαστού που αντιμετωπίζει η μητέρα
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΑΣ
ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Πολύ μικρά παιδιά και παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών)
Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-9 ετών)
Πριν την εφηβεία (1 0- 12 ετών)
Έφηβοι (13-18 ετών)
Τι συμβαίνει στη μητέρα μου;
Βοηθώντας τα παιδιά να αντεπεξέλθουν στον καρκίνο του μαστού που αντιμετωπίζει η μητέρα
Η διάγνωση ότι παρουσιάσατε καρκίνο του μαστού επηρεάζει ολόκληρη την οικογένειά σας. Ίσως να αναρωτηθείτε πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα παιδιά σας και για τον λόγο αυτό να σκεφτείτε να μην τους το ανακοινώσετε. Τα περισσότερα παιδιά όμως μπορούν εύκολα να καταλάβουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στην οικογένεια. Ένας τρόπος αντιμετώπισης θα ήταν να τα ενημερώσετε για το συμβάν και για το πώς αυτό θα εξελιχθεί μελλοντικά. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινής με τα παιδιά ως προς την διάγνωση και την θεραπεία.
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Είναι αλήθεια πως ως γονείς θεωρείτε πως είναι δύσκολο να ενημερώσετε τα παιδιά για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όμως δεν υπάρχει αυτό που λέμε «ο καλύτερος τρόπος » να πεις στον γιο ή την κόρη σου ότι έχεις καρκίνο του μαστού. Θα βοηθηθείτε όμως πολύ αν λάβετε υπ’ όψιν τις ακόλουθες δυσκολίες:
Αν θα πρέπει να ενημερωθούν τα παιδιά
Φυσικά και πρέπει. Η ειλικρίνεια είναι ένα δώρο που μπορούν οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά. Ως γονείς φοβάστε να τους το ανακοινώσετε γιατί δεν θέλετε να λυπηθούν ή να φοβηθούν. Αν όμως τα παιδιά δεν ενημερωθούν για το τι συμβαίνει στην οικογένεια ίσως φανταστούν πράγματα που δεν αξίζει να φανταστούν, καθώς έχουν πολύ οξεία αντίληψη σχετικά με το ποτέ κάτι ταράζει την οικογενειακή γαλήνη.
Αν τα παιδιά βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία για να ενημερωθούν
Όσο μικρά και να είναι τα παιδιά , υπάρχει πάντα ο κατάλληλος τρόπος για να ενημερωθούν για το τι είναι ο καρκίνος του μαστού, με πολύ απλά λόγια. Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να του δώσετε. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε το πώς αντιδρά το παιδί καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίσετε τον ρυθμό με τον οποίο θα δώσετε τις πληροφορίες καθώς και τον κατάλληλο χρόνο.
Αν δεν ξέρετε όλες τις απαντήσεις
Είναι καλύτερο να το παραδεχτείτε στον εαυτό σας και να αποφασίσετε να κάνετε την συζήτηση όταν έχετε ενημερωθεί κι εσείς πλήρως. Κάποιες ερωτήσεις δεν έχουν απαντήσεις και κάποιες απαντήσεις πάλι θα έρθουν φυσικά. Ένα ακόμα σημαντικό πράγμα είναι το παιδί σας να έχει την αίσθηση ότι εσείς και η υπόλοιπη οικογένεια μαθαίνετε για τον καρκίνο του μαστού μαζί.
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΑΣ
Ένας τρόπος για να καθησυχάσετε τον εαυτό σας σχετικά με το πώς θα το πείτε στα παιδιά είναι να προετοιμαστείτε χρονικά πολύ πρωτύτερα. Κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να έχετε στο νου σας είναι:
Να εξετάσετε τα δικά σας συναισθήματα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί σοκ για κάθε γυναίκα. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί στη διάγνωση. Το να αναγνωρίζετε και το να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας θα καταστήσει για σας ευκολότερο το να ενημερώσετε τα παιδιά σας. Αν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε την ενημέρωση μόνη σας, ζητήστε από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να το πραγματοποιήσει.
Να έχετε , αν είναι δυνατόν ,ένα πλάνο δράσης
Θα βοηθούσε πολύ αν είχατε ένα πλάνο δράσης σχετικά με την θεραπεία σας πριν μιλήσετε στα παιδιά σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τους μιλήσετε με ακρίβεια για το πώς θα καταπολεμήσετε τον καρκίνο. Γνωρίζοντας ότι έχετε κάποιο σχέδιο θα καθησυχάσετε και τον εαυτό σας και τα παιδιά σας.
Να αναζητήσετε εναλλακτικές πήγες πληροφοριών σχετικά με το πώς να μιλήσετε στα παιδιά
Πήγες πληροφοριών είναι:
Ο γιατρός σας, η νοσοκόμα, ένας κοινωνικός λειτουργός ή ένας σύμβουλος για θέματα καρκίνου
Η εκκλησία
Κέντρα πληροφοριών για τον καρκίνο στα τοπικά νοσοκομεία
Ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη
Ομάδες υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από καρκίνο
ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Μόνο εσείς γνωρίζετε τον καλύτερο τρόπο να μιλάτε με τα παιδιά σας . Πριν τους μιλήσετε όμως λάβετε υπ’ όψιν τον βαθμό ωριμότητας του παιδιού και την προσωπικότητά του. Η ποσότητα και ο τύπος των πληροφοριών που δίνετε στον έφηβο γιο σας και την επτάχρονη κόρη σας διαφέρουν.
Αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα παιδιά τα περισσότερα από αυτά δύναται να έχουν δυο κύριες ανησυχίες:
Ποιος θα με φροντίσει εμένα;
Τα παιδιά όλων των ηλικιών έχουν την ανάγκη να είναι ασφαλή και προστατευμένα. Θέλουν να ξέρουν ποιος θα τα φροντίζει αν βρίσκεστε στο νοσοκομείο ή κατά την διάρκεια της ανάρρωσης. Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας ότι θα κάνετε τα πάντα για να είστε κοντά τους. Όταν δεν το καταφέρνετε σιγουρέψτε ότι κάποιος άλλος ενήλικος που εμπιστεύονται θα είναι εκεί. Περιορίστε τον αριθμό των ανθρώπων που θα τρέξουν να βοηθήσουν και ακολουθήστε όσο πιο πιστά γίνεται ένα πρόγραμμα ρουτίνας που μοιάζει με αυτό που είχατε πριν τη διάγνωση.
Θα πεθάνει η μαμά;
Αυτή είναι μια εξαιρετικά κοινή ερώτηση. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτή και ειλικρινής μαζί τους. Μην δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε. Η απάντησή σας πρέπει να έχει ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο τόνο.
Θα μπορούσατε να πείτε για παράδειγμα ότι δεν είστε σίγουρη για το τι θα γίνει αλλά θα συνεργαστείτε με τους γιατρούς σας στο να κάνετε ό,τι μπορείτε. Οι έντιμες και ρεαλιστικές λοιπόν απαντήσεις θα βοηθήσουν στο να μειωθούν οι φόβοι των παιδιών σας.
ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η τιμιότητα και η δημιουργία μιας αίσθησης ασφάλειας είναι βασικές στη βοήθεια των παιδιών σας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Όταν τα παιδιά σας θεωρούν ειλικρινή, μπορούν να αποκριθούν με τον ίδιο τρόπο!
Να είστε ειλικρινής
Αρχίστε με την ερώτηση αν τα παιδιά σας ξέρουν ήδη κάποια πράγματα για τον καρκίνο του μαστού. Διασαφηνίστε οποιεσδήποτε λανθασμένες πληροφορίες που μπορεί να έχουν. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας καταλαβαίνουν ότι δεν έκαναν τίποτα για να προκαλέσουν το να πάθετε εσείς καρκίνο του μαστού.
Να τα ενθαρρύνετε να υποβάλουν ερωτήσεις. Να δείχνετε την απαραίτητη προσοχή σε αυτά κατά τη διάρκεια των συζητήσεών σας.
Ζητήστε από τα παιδιά να επαναλάβουν τι τους είπατε για τον καρκίνο του μαστού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εάν κατάλαβαν.
Παρατηρήστε για σημάδια που δείχνουν ότι νιώθουν άβολα να μιλήσουν. Ρωτήστε εάν θα ήθελαν να συνεχίζατε τη συζήτηση κάποια άλλη στιγμή.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράσουν πώς νιώθουν Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να εκφράσετε τα δικά σας συναισθήματα ανοιχτά.
Δημιουργώντας την αίσθηση της ασφάλειας
Ξοδέψτε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά.
Κρατήστε τα παιδιά σας ενήμερα για το πρόγραμμα θεραπείας σας και προετοιμάστε τα για τις παρενέργειες της θεραπείας, όπως η απώλεια ενός στήθους, αλλαγές βάρους, κούραση και απώλεια μαλλιών.
Δοκιμάστε να συνεχιστεί η οικογενειακή καθημερινότητα και τα τυπικά καθήκοντα , όπως να φάτε όλοι μαζί το γεύμα ή να πραγματοποιηθεί κάποιο οικογενειακό συμβούλιο.
Συνεχίστε να γελάτε και να περνάτε καλά. Θα είναι καλό για όλους σας.
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ
Τα περισσότερα παιδιά θα θελήσουν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Επιτρέποντας τους να σας βοηθήσουν σε πράγματα σχετικά με το σπίτι, τους παρέχεται η ευκαιρία να εκφράσουν την αγάπη τους με το να κάνουν κάτι για σας. Επίσης θα τους επιτρέψει να αισθανθούν ότι συμβάλλουν σε κάτι και δεν είναι τόσο ανίσχυρα. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά θα επιλέξουν τα ίδια τις δραστηριότητες που πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν και ότι αυτός ο ενθουσιασμός θα είναι βραχυπρόθεσμος. Ο βαθμός της υποστήριξης κάθε παιδιού βασίζεται στον βαθμό ωριμότητας του και στην προσωπικότητα.
Μην υποθέστε ότι τα παιδιά σας ξέρουν τι αναμένεται από αυτά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συζητήστε τι πρέπει να γίνει στο σπίτι και πού χρειάζεστε περισσότερο τη βοήθειά τους. Κάνετε έναν κατάλογο των συγκεκριμένων αυτών καθηκόντων και ζητήστε εθελοντές.
Φροντίστε να παρατηρήσετε μήπως τα παιδιά αναλαμβάνουν υπερβολικές ευθύνες. Το παιδί μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να επιβάλλει πειθαρχία στα νεώτερα παιδία, να ενεργήσει με υπερβολικό ενδιαφέρον ως προς τον σύντροφο σας ή να προσπαθήσει να αναλάβει την διαχείριση της οικογένειας. Το να κατανέμετε στα παιδιά σας συγκεκριμένες εργασίες τα βοηθά στο να μην «μεγαλώσουν» πριν την ώρα τους. Εάν οι ευθύνες γίνουν υπερβολικές για την οικογένειά σας, ζητήστε βοήθεια από άλλους ενήλικους συγγενείς ή φίλους.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Μπορείτε να αναμείνετε ότι τα παιδιά σας θα αισθανθούν πολλά πράγματα, όπως θυμό, φόβο ή θλίψη. Η προσπάθεια να γίνουν κατανοητές οι αντιδράσεις τους είναι σημαντική. Συχνά, η συμπεριφορά τους θα εκφράσει το τι αισθάνονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Πολλοί γονείς σκέφτονται ότι τα παιδιά τους δεν επηρεάζονται από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού της μητέρας τους. Αλλά τα παιδιά καλύπτουν συχνά τα συναισθήματα τους για να προστατεύσουν τους γονείς τους από άλλη μια ανησυχία. Επίσης οι γονείς συχνά δεν βλέπουν τη σχέση μεταξύ ασυνήθιστων συμπεριφορών και του τι το παιδί τους αισθάνεται πραγματικά. Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτά που σας λένε και κάνουν τα παιδιά σας.
Μπορείτε να παρατηρήσετε μια αλλαγή στην προσωπικότητα που δείχνει να κρατά μακροχρόνιο διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, η συζήτηση με το παιδί σας με έναν μη-επιτακτικό τρόπο θα βοηθήσει. Παραδείγματος χάριν, μπορείτε να ρωτήσετε « δεν κάνεις τις εργασίες σου επειδή είσαι φοβισμένος /η ; Είναι φυσιολογικό να φοβάσαι.»
Ενημερώστε το δάσκαλο του παιδιού σας ή το σχολικό σύμβουλο για το τι συμβαίνει στο σπίτι. Συνεχίστε να θέτετε όρια και να επιβάλλετε τους οικογενειακούς κανόνες σας. Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας δεν κάνει κάτι καλά ή έχει πρόβλημα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια από έναν θεράποντα παιδιών ή οικογενειών με την εμπειρία καρκίνου, ένα κοινωνικό λειτουργό ή κάποιο μέλος της ιεροσύνης.
Ενδείξεις του γεγονότος ότι το παιδί σας μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα
- Πιπιλά τον αντίχειρα του ή βρέχει το κρεβάτι του
- Αλλαγή στις συνήθειες του ως προς το φαγητό ή τον ύπνο
- Πτώση στους βαθμούς του
- Ενοχλητική συμπεριφορά
- Έντονη κυκλοθυμική διάθεση
- Ξοδεύει περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού με φίλους απ' ό,τι στο σπίτι
Οτιδήποτε θεωρείτε αφύσικο ή ότι δεν χαρακτηρίζει το παιδί σας είναι άξιο παρατήρησης.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Πολύ μικρά παιδιά και παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών)
Οι ενέργειες των μικρών παιδιών σας μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις
Παρατηρήστε τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους για σημάδια του το πώς αντιμετωπίζουν την ασθένειά σας. Τα μικρά παιδιά δημιουργούν συχνά φανταστικά γεγονότα για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα του φόβου και του θυμού. Το να δώσετε σε μικρά παιδιά εξακριβωμένες πληροφορίες θα τους αποτρέψει από το να φανταστούν το χειρότερο.
Η κατανόηση είναι περιορισμένη
Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να κολλήσουν καρκίνο και ότι τίποτα δεν έκαναν για να τον προκαλέσουν σε σας. Δώστε απλές, συγκεκριμένες περιγραφές, για παράδειγμα, "η μαμά είναι άρρωστη." Παρουσιάστε τους το τι είναι ο καρκίνος σε ένα παιχνίδι ή μια κούκλα. Χρησιμοποιήστε παιδικά βιβλία για να εξηγήσετε τον καρκίνο του μαστού σε παιδιά.
Τα παιδιά σας είναι πολύ περίεργα και δεν θα καθίσουν για πολύ ακόμη ήσυχα
Αναμένεται να ερωτηθείτε, "γιατί;" Δώστε σύντομες, απλές απαντήσεις. Σχεδιάστε συχνές αλλά σύντομες συζητήσεις με τα παιδιά σας για τον καρκίνο του μαστού.
Προτάσεις για να βοηθήσετε τα παιδία σας:
*Συνεχίστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και συνήθειες, όπως το να διαβάζετε στο κρεβάτι για παράδειγμα
*Όταν εσείς δεν μπορείτε, ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή να μείνει στο σπίτι με τα παιδιά
*Οργανώστε συναντήσεις των παιδιών σας με αλλά παιδιά για να παίξουν μαζί
*Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν ή να τραγουδήσουν για να σας δείξουν πως νιώθουν
*Προετοιμάστε τα παιδιά για σωματικές αλλαγές που τυχόν θα έχετε όπως απώλεια μαλλιών , χάσιμο βάρους, απώλεια του στήθους σας
Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-9 ετών)
Τα παιδιά που έχουν αρχίσει να πηγαίνουν σχολείο καταλαβαίνουν τη θέση τους στον κόσμο. Μαθαίνουν ότι είναι μέρος μιας οικογένειας και μιας κοινότητας. Μπορούν να καταλάβουν ότι η ασθένειά σας έχει συνέπειες και μπορεί να σας αποσπάσει από τις κανονικές δραστηριότητές σας. Θέλουν να ξέρουν τις λεπτομέρειες και θα καθίσουν για μια στιγμή να σας ακούσουν όσο τους εξηγείτε. Χρησιμοποιήστε εικόνες για να δώσετε απλές περιγραφές του καρκίνου του μαστού και των θεραπειών σας. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να «κολλήσουν» καρκίνο και δεν έκαναν τίποτα για να το προκαλέσουν. Ψάξτε για στιγμές που μπορούν να είναι διδακτικές εφόσον τις συνδέσετε με τι συμβαίνει σε σας και την οικογένεια, ενώ παρακολουθείτε ένα show στην τηλεόραση, μια ταινία διαβάζετε στο παιδί ένα βιβλίο.
Τα παιδιά σας γίνονται έτσι πιο ευαίσθητα.
Ενθαρρύνετέ τα να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους με σας ή άλλους με τους οποίους αισθάνονται άνετα. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με τα παιδιά. Πείτε στα παιδιά σας ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν κλάψουν αλλά ότι είναι φυσικό.
Προτάσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά σας:
*Η ρουτίνα είναι σημαντική. Διατηρήστε τις οικογενειακές δραστηριότητες και ό,τι έκανε το παιδί μετά το σχολείο
*Δείξτε στα παιδία σας τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή αντικειμένων από πηλό ή τα τουβλάκια
*Προετοιμάστε τα παιδιά για σωματικές αλλαγές που τυχόν θα έχετε, όπως απώλεια μαλλιών , χάσιμο βάρους ή απώλεια του στήθους σας
*Διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι θα τα προσέχουν πάντα άνθρωποι που τα αγαπούν
Πριν την εφηβεία (1 0- 12 ετών)
Οι αντιδράσεις των παιδιών σας μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Μπορούν να αισθανθούν ταραγμένα για αυτό που συμβαίνει στις ζωές τους και την οικογένειά τους. Και μπορούν να αισθανθούν διχασμένα μεταξύ της επιρροής σας ως γονέα και της ανάγκης για έγκριση από τους φίλους τους.
Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία , μπορούν να είναι σε θέση να καταλάβουν και να φιλοσοφήσουν πάνω σε αφηρημένες έννοιες. Χρησιμοποιήστε συγκρίσεις για να εξηγήσετε τι συμβαίνει. Προσκαλέστε τα να έρθουν μαζί σας στα ραντεβού με τον γιατρό ή να σας επισκεφθούν στο νοσοκομείο. Αφήστε πρόσθετες πληροφορίες και οδηγίες πάνω στον πάγκο της κουζίνας για τα παιδιά σας.
Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να μοιραστούν τα συναισθήματα σας. Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι οποιαδήποτε συναισθήματα έχουν είναι φυσιολογικά. Να είστε ανοικτοί στο να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας. Εάν τα παιδία σας νιώθουν αμήχανα σχετικά με κάποιες πτυχές της ασθένειάς σας προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους, για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα με τον καλύτερο τρόπο.
Προτάσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά σας:
*Διαβεβαιώστε τα ότι θα μπορούν ακόμη να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μετά το σχολείο και να ξοδεύουν χρόνο με φίλους τους
*Ενθαρρύνετέ τα να κρατήσουν ημερολόγιο με τα συναισθήματά τους
*Προετοιμάστε τα παιδιά για σωματικές αλλαγές που τυχόν θα έχετε όπως απώλεια μαλλιών , χάσιμο βάρους, απώλεια του στήθους σας
*Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν με άλλους ανθρώπους που εμπιστεύονται , ένα άλλο μέλος της οικογένειας, τους φίλους ή τον σύμβουλο του σχολείου τους
Έφηβοι (13-18 ετών)
Οι αντιδράσεις των παιδιών σας δύναται να είναι περίπλοκες.
Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μια γραμμική απεικόνιση των γεγονότων μπορεί να καλυφθεί από την πεποίθηση του εφήβου ότι ξέρει όλες τις απαντήσεις. Οι έφηβοι μπορεί να παλεύουν ανάμεσα στη γνώση του ότι το "σωστό" που μπορούν να κάνουν είναι να βοηθήσουν τη μητέρα τους και την έντονη ανάγκη να γίνουν ανεξάρτητοι και να γίνει το «δικό» τους.
Τα παιδιά σας μπορούν να είναι σε θέση να καταλάβουν τις ενήλικες καταστάσεις. Δώστε στους έφηβους όσες πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού θέλουν. Μπορούν να αποφασίσουν πότε είναι έτοιμοι να μιλήσουν για αυτό ή πόσο χρόνο χρειάζονται να σκεφτούν. Εάν και όταν είναι έτοιμοι, αφήστε τους να έρθουν μαζί σας στα ραντεβού με το γιατρό ή να σας επισκεφθούν στο νοσοκομείο.
Τα παιδιά σας έχουν τους δικούς τους φόβους.
Βεβαιώστε τα ότι δεν σας πειράζει να μιλήσουν σε ένα φίλο ή έναν άλλο ενήλικο άτομο για το πώς αισθάνονται. Εξετάστε οποιουσδήποτε φόβους που η κόρη σας μπορεί να έχει για τον κίνδυνο να παρουσιάσει η ίδια καρκίνο του μαστού.
Προτάσεις για να βοηθήσετε τα παιδία σας:
*Διαβεβαιώστε τα ότι θα μπορούν ακόμη να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μετά το σχολείο και να ξοδεύουν χρόνο με φίλους τους
*Ενθαρρύνετε τα να κρατήσουν ημερολόγιο με τα συναισθήματά τους
*Αναθέστε στους έφηβους σας δουλειές «μεγάλων», όπως το να οδηγήσουν το αυτοκίνητο, να κάνουν υπεραστικά τηλεφωνήματα σε φίλους και συγγενείς ή να ψάχνουν πληροφορίες από το internet
*Ενθαρρύνετέ τους να συνεχίσουν να κάνουν σχέδια για το μέλλον, όπως το να κάνουν διακοπές σε κάποια κατασκήνωση ή να πάνε για σπουδές
«Κάποιες φορές οι ανάγκες μου επισκίαζαν τις ανάγκες του παιδιού μου. Όταν καμία φορά το σκέφτομαι αυτό συνειδητοποιώ ότι το παιδί μου ήθελε απλά να μάθει τι συνέβαινε. Έτσι, απλά αρχίσαμε να μιλάμε.»
«Ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβηκε λόγω του καρκίνου του μαστού ήταν η συνειδητοποίηση του πολύτιμου χρόνου που περνούσα με τα παιδιά μου»
Ν. 37 ετών