Menu
Ζευγάρια που αντιμετωπίζουν μαζί τον καρκίνο του μαστού

 

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ;

Ζευγάρια που αντιμετωπίζουν μαζί τον καρκίνο του μαστού

 

ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ

 

ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 

ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ

 

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

 

ΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΗΣ

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ

 

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ

 

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ

 

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ

 

ΖΗΤΩΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ;

 

Όταν μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι έχει καρκίνο του μαστού, αντιμετωπίζει  τεράστια φυσικά και συναισθηματικά εμπόδια. Είναι σημαντικό εσείς , ως σύντροφός της,  να πράξετε όλα όσα  μπορείτε για  να υποστηρίξετε τη συναισθηματική θεραπεία της. Η δυνατότητά σας να την βοηθήσετε εξαρτάται από την κατανόησή σας ως προς την ασθένειά της, από το πώς πηγαίνει  η  σχέση σας, και από τους πόρους σας.

Αυτό το βιβλίο προορίζεται να σας παρέχει  πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε καλύτερα να καταλάβετε τι βιώνει και τι  μπορεί να χρειαστεί από σας. Σας παρέχει μερικές συγκεκριμένες ιδέες  για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε συναισθηματικά και πρακτικά. Επίσης, θα ερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μάθετε  να αντιμετωπίζετε τα δικά σας συναισθήματα και πώς μπορείτε να βρείτε  βοήθεια και  υποστήριξη για τις ανάγκες σας.

Αν και το μέλλον μπορεί να σας φυλάει επίπονες στιγμές, αποτυχίες και νίκες, το να μοιραστείτε με την σύντροφο σας τον αγώνα της για ανάρρωση παρέχει και στους δύο την δυνατότητα να ενδυναμώσετε την αγάπη σας.

 

ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ

Η  διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να επιφέρει απροσδόκητες και έντονες συγκινήσεις. Η σύντροφός σας μπορεί να βιώσει συναισθήματα που ποικίλουν από φόβο, θυμό, απογοήτευση έως και κατάθλιψη και αίσθηση αδυναμίας.  Δεν υπάρχει «σωστός» ή  «λανθασμένος» τρόπος να αισθανθεί. Έχει αναγκαστεί να ανταποκριθεί σε μια πραγματικότητα που απαιτεί την απώλεια ή την αντικατάσταση ενός μαστού, τον φόβο του να χάσει την θηλυκότητά της ή ακόμα και τη ζωή της. Είναι σημαντικό να της δώσετε να καταλάβει ότι αντιλαμβάνεστε το πώς νιώθει και το τι σκέφτεται.

Επιτρέψτε της να μοιράζεται ανοιχτά και ειλικρινά τα συναισθήματά της με σας. Δίνετε προσοχή στις ανάγκες της, εκφράζοντας ειλικρινά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, μπορεί να καταλάβει ότι μπορεί και η  ίδια  να κάνει το ίδιο πράγμα. Κρατήστε μια θετική προοπτική, αλλά και να είστε ρεαλιστικός. Δώστε  προσοχή στις ανάγκες της και ακούστε αυτό που λέει και ρωτά.

Από που να αρχίσετε; Ρωτήστε την …

  • Πώς νιώθεις για το τι είπε ο γιατρός; Σε ανησυχεί; Ας καθίσουμε να συζητήσουμε για αυτό. Θα ήθελα να ξέρω πώς νιώθεις.
  • Θέλω πραγματικά να καταλάβω. Είμαι έτοιμος να ακούσω όταν θες να μιλήσεις.
  • Πώς μπορώ να βοηθήσω; Τι μπορώ να κάνω για να γίνουν όλα πιο εύκολα για σένα;

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα σας δώσει κάποια απάντηση σε αυτά, οι ερωτήσεις βοηθούν στο να αισθανθεί ασφαλής και αποδεκτή. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει και εσείς  πρόκειται να είστε εκεί να την ακούσετε.

 

ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ

Όταν η σύντροφος σας έρχεται αντιμέτωπη με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες, να προσπαθήσει να βρει  απαντήσεις και να βρεθεί στη διαδικασία να σχεδιάζει κάποιες λύσεις.  Μπορεί επίσης να ζητήσει βοήθεια από άλλους, να μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματά της ή και να αποφύγει να αναφερθεί σε αυτά , και κάποιες φορές να αρνηθεί εντελώς ότι υπάρχει πρόβλημα. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Μακροπρόθεσμα θα ανακαλύψετε ότι κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλους.

Ενδείξεις ότι έχει αρχίσει να προσαρμόζεται:

  • Το να ψάχνει πληροφορίες συλλέγοντας όλα τα γεγονότα
  • Αποδοχή του ότι έχει καρκίνο
  • Αισιοδοξία, το να έχει ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο συναίσθημα για το τι της συμβαίνει
  • Απόκτηση εμπιστοσύνης στον εαυτό της, το να πιστεύει ότι οι πράξεις της θα κάνουν τη διαφορά

Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, φοβάστε ότι δεν το  αντιμετωπίζει καλά, δοκιμάστε να της μιλήσετε για τις ανησυχίες σας. Ενθαρρύνετε την να μιλά  για τα συναισθήματά της. Εάν όχι με σας, με κάποιο συνεργάτη της, ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ένα μέλος της εκκλησίας, ένα φίλο ή ακόμα και έναν σύμβουλο.

Συμβουλευτική «ένας προς έναν»

Οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι, οι σύμβουλοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί ή οι κληρικοί που έχουν εκπαιδευτεί στο θέμα του καρκίνου και των χρόνιων ασθενειών μπορούν να τη βοηθήσουν να αντεπεξέλθει και να αντιμετωπίσουν ή να μειώσουν το ρίσκο του άγχους και της κατάθλιψης. Ο γιατρός της, η νοσοκόμα της ή ο κοινωνικός λειτουργός μπορούν να της συστήσουν μια λίστα με εξειδικευμένους σύμβουλους.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ένας  από τους πιο προφανείς τρόπους που  εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να τη βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού  είναι να της παρέχετε πρακτική βοήθεια. Εάν είναι σωματικά  ικανή, είναι σημαντικό  να συνεχίσει να συμμετέχει  στις  συνηθισμένες δραστηριότητες  και  ευθύνες της. Θα υπάρξουν στιγμές, κατά την συντήρηση  του σπιτιού  ή όταν πάει τα παιδιά στο σχολείο με το αυτοκίνητο, που δύσκολα θα μπορεί να τα καταφέρει.  Δουλέψτε σαν ομάδα. Συζητήστε  τον  κατάλογο των  ιδεών σας και  θέστε τις δικές σας προτάσεις.

*Μαγειρέψτε, πλύνετε τα πιάτα πιο συχνά

*Αν έχετε παιδιά αυξήστε τον χρόνο που ασχολείστε με αυτά

*Να την μεταφέρετε με το αμάξι στους γιατρούς και να παρίστασθε στις συγκεντρώσεις των ομάδων υποστήριξης

*Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα σχετικά με τον καθαρισμό και την συντήρηση του σπιτιού και ρωτήστε την γνώμη της

*Συμμετέχετε κι ο ίδιος στον καθαρισμό του σπιτιού και ζητήστε και από άλλους να συμμετέχουν

*Αν είναι οικονομικά δυνατό, προσλάβετε μια οικιακή βοηθό

*Απαντάτε στα τηλεφωνά της και βλέπετε τους επισκέπτες της όταν αυτή δεν μπορεί

 

ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η σύντροφός σας χρειάζεται την υποστήριξή σας τώρα περισσότερο από ποτέ. Ίσως υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι με τους οποίους η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά εσείς ως ο σύντροφος της είστε στην μοναδική θέση να μπορείτε να την βοηθήσετε συναισθηματικά. Υπάρχουν  τέσσερα σημαντικά πράγματα που οι σύντροφοι μπορούν να προσφέρουν για συναισθηματική υποστήριξη:

  • Να ξοδεύετε χρόνο μαζί της και να της δίνετε την προσοχή σας
  • Να ρωτάτε τι θέλει και τι χρειάζεται, ζητήστε της να είναι ειλικρινής για το τι θέλει και τι δεν θέλει από εσάς και τους άλλους
  • Να ακούτε αυτά που λέει χωρίς να κρίνετε και χωρίς να προσπαθείτε να βρείτε αμέσως μια λύση
  • Βεβαιώστε την ότι συνεχίζετε να την αγαπάτε, πείτε της ότι την αγαπάτε και τώρα και πάντα

 

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ

Σκεφτείτε πώς θα αισθανόσασταν εάν είχατε μια απειλητική για τη ζωή σας ασθένεια. Πώς θα αντιδρούσατε; Τι θα κάνατε; Δεν είναι δυνατόν ενδεχομένως να ξέρετε ακριβώς τι περνάει, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να μπείτε στην θέση της ρωτώντάς την τι νιώθει. Ενσυναίσθηση σημαίνει να  προσπαθείτε ειλικρινά να μοιραστείτε τα συναισθήματά της.  Δώστε προσοχή σε αυτό που λέει και στο τι δεν λέει. Να ρωτάτε ερωτήσεις και να της δείξετε ότι είστε εκεί για να ακούσετε το πότε είναι έτοιμη να μιλήσει.

 

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να αλλάξει την εικόνα που έχει η  γυναίκα σας για τον εαυτό της. Υπενθυμίστε της ότι την αγαπάτε για αυτό που είναι και όχι για αυτό που κάνει ή για αυτό που της συμβαίνει , μπορείτε να την βοηθήστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της ως γυναίκα. Μπορείτε να απαντήσετε αυτές τις ερωτήσεις ενώ αναπολείτε τη σχέση σας.

  • Τι αγαπάτε και θαυμάζετε σε αυτήν;
  • Πώς σας έλκει σεξουαλικά;
  • Πώς σας βοήθησε να ξεπεράσετε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν;
  • Τι σημαίνει η σχέση σας μαζί της;
  • Πώς την βλέπετε ως φίλη άλλων ανθρώπων;

Μοιρασθείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μαζί της. Θυμίστε της ότι δεν είναι ασθενής με καρκίνο του μαστού αλλά ένα άτομο , μια φίλη, ένα μέλος της οικογένειας, της κοινωνίας και πάνω από όλα η σύντροφος σας.

 

ΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΗΣ

Είναι σημαντικό να της επιτρέπετε να εκφράζει τα συναισθήματά της. Ξεσπάσματα δακριών και θυμού είναι τρόποι να φιλτράρει τα συναισθήματά της. Θυμηθείτε ότι όλα αυτά δεν στρέφονται προς εσάς. Η εξάντληση , η κατάθλιψη και οι αλλαγές στη διάθεση ίσως είναι θέματα που προέρχονται από τη διάγνωση της ασθένειας, από την περίθαλψη και τα φάρμακα που λαμβάνει. Το να της δείξετε ότι την αγαπάτε και την αποδεχόσαστε θα την βοηθήσει να νιώσει άνετα να μοιραστεί τα συναισθήματά της.

  • Επιτρέψτε της να λέει ό,τι έχει στο νου της
  • Επιτρέψτε της να θυμώνει
  • Πείτε της ότι όποτε είστε μαζί δεν σας πειράζει να κλαίει, να είναι λυπημένη ή να είναι σιωπηλή
  • Ρωτήστε την αν θα ήθελε να είναι μόνη, να μιλήσει σε κάποιον άλλο  ή να την πάτε κάπου

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η επιδίωξη πληροφόρησης  είναι ένα σημαντικό μέρος της  αντιμετώπισης. Μπορείτε να τη βοηθήσετε να συλλέξει τις πληροφορίες  που θέλει και να επανακτήσει  τον έλεγχο της κατάστασής της.  Διαβάστε τις πληροφορίες που συλλέγετε έτσι ώστε να καταλάβετε κι εσείς τα θέματα που έρχονται  στο προσκήνιο. Ίσως δεν είστε εσείς αυτός που θα δώσει όλες τις απαντήσεις, αλλά μπορείτε να την βοηθήσετε να τις βρει. Πώς;

*Πριν τα ραντεβού, βοηθήστε την να κάνει μια λίστα με ερωτήσεις που θα ρωτήσει τους γιατρούς της

*Σχεδιάστε να πάτε μαζί της στον γιατρό και βοηθήστε την να εκφράσει τις ανησυχίες και τις ερωτήσεις της

*Βοηθήστε την να βρει πληροφορίες για την ασθένεια της στο διαδίκτυο  και σε βιβλιοθήκες

*Επισκεφθείτε ένα κέντρο πληροφοριών για τον καρκίνο και μαζέψτε φυλλάδια σχετικά με την θεραπεία και την υποστήριξη των ασθενών

*Αν το επιλέξει βοηθήστε την να βρει ένα δεύτερο γιατρό , για να έχει μια ακόμη γνώμη, μέσα από φιλικούς κύκλους ή νοσοκομεία

*Όταν είναι έτοιμη βοηθήστε την να βρει κάποιο κέντρο υποστήριξης

*Να είστε προσεκτικός στο να μην την γεμίσετε με υπερβολικά πολλές πληροφορίες

 *Αφήστε αυτήν να αποφασίσει τι θέλει να διαβάσει και πότε

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ

Ατομικά ο καθένας από εσάς αντιδρά με τον δικό του τρόπο, πρέπει όμως να είστε μαζί για να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο. Όταν μια σοβαρή ασθένεια εμφανίζεται, οι ρόλοι σε μια σχέση αλλάζουν. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να αναλάβετε νέες ευθύνες στο σπίτι, να μαγειρέψετε, να καθαρίσετε κτλ. Ίσως κανείς από τους δυο σας δεν νιώθει άνετα με αυτό.

Η ασθένεια μπορεί να σας φέρει κοντά, αλλά μπορεί να κάνει και οποιαδήποτε αδυναμία στη σχέση σας πιο εμφανή. Με το να προσπαθείτε να επικοινωνήσετε ανοιχτά, θα βοηθήσετε τη σχέση σας να επιβιώσει σε δύσκολες στιγμές αλλαγών.

Υποδείξεις για ανοιχτή επικοινωνία

*Περάστε χρόνο μαζί μακριά από πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή όπως η TV, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες και το τηλέφωνο

*Πείτε της πως νιώθετε

*Ρωτήστε ερωτήσεις- μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας ότι μπορείτε να διαβάσετε το μυαλό της

*Για να είστε σίγουροι ότι την καταλάβετε, ξαναπείτε αυτά που είπε με δικά σας λόγια και ρωτήστε την αν ήταν αυτό που είπε

*Γράψτε της γράμματα

*Μην φοβάστε να πείτε την λέξη «καρκίνος»

*Μην φοβάστε την σιωπή ή το να χρησιμοποιείτε μια μη λεκτική επικοινωνία, ένα απαλό άγγιγμα, μια αγκαλιά ή το να της κρατήσετε το χέρι μπορούν να πουν περισσότερα πράγματα από τις λέξεις

 

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ

Τα συναισθήματα της γυναίκας σας, μετά την διάγνωση και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σχετικά με τις σεξουαλικές σας σχέσεις ίσως αλλάξουν.

Οι παρενέργειες της περίθαλψης, η σωματική και ψυχική εξάντληση και μια αλλαγή στον τρόπο που βλέπει η ίδια το σώμα της ίσως αποτελέσουν αιτία έλλειψης ενδιαφέροντος για το σεξ. Για κάποιες γυναίκες η χημειοθεραπεία ίσως προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Η κατάθλιψη και οι αλλαγές στη διάθεση ίσως προέρχονται από τη διάγνωση, την παροχή φάρμακων και τα νέα ποσοστά  ορμονών.

Μιλήστε μαζί με τον γιατρό της για τις αλλαγές στην σεξουαλικότητά της, οι οποίες σχετίζονται με την θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Το να συγκροτήσετε ξανά τη σεξουαλική σας σχέση ίσως δεν είναι εύκολο και ίσως χρειάζεται καιρό. Να είστε ευγενείς και υπομονετικοί. Να μιλάτε ο ένας στον άλλο σχετικά με τις σεξουαλικές σας ανάγκες τις προσδοκίες σας. Μπορεί η γυναίκα σας να μην έχει ενδιαφέρον για την σεξουαλική επαφή αλλά να χρειάζεται την αίσθηση της οικειότητας.

*Δημιουργήστε ασφαλές περιβάλλον για τους δυο σας

*Να κάθεστε μαζί και να κρατάτε το χέρι ο ένας του άλλου

*Να πηγαίνετε βόλτες μαζί

*Να κάνετε σχέδια για εκδρομές το σαββατοκύριακο

*Να βγαίνετε ραντεβού και να σχεδιάζετε ρομαντικά βράδια στο σπίτι

 

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ

Κατά τον ίδιο τρόπο που η σύντροφός σας βιώνει κάποια συναισθήματα τα βιώνετε κι εσείς. Ίσως νιώθετε ότι πρέπει να είστε «δυνατός» για αυτήν, να κρύβετε τα συναισθήματά σας για να μην την αναστατώσετε. Ίσως νιώθετε έντονη την ανάγκη να «διορθώστε τον καρκίνο» .Όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό νιώθετε αδύναμος και συντετριμμένος. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να ανταποκριθεί ένας σύντροφος σε ένα τόσο δύσκολο θέμα. Είναι σημαντικό να μην παραβλέπετε τις δικές σας ανάγκες κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου. Σκεφτείτε τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Μια πρόταση είναι:

  • Λάβετε πληροφορίες
  • Μιλήστε με άλλους
  • Απελευθερώστε συναισθήματα με σπορ ή ακόμα και κλάμα
  • Να ξεφύγετε διαβάζοντας βιβλία, ακούγοντας μουσική , βλέποντας ταινίες ή περνώντας χρόνο με φίλους
  • Αναζητήστε μια επαγγελματική γνώμη σχετικά με το πώς νιώθετε
  • Κάντε σχέδια για το μέλλον
  • Γράψτε τις σκέψεις σας
  • Προσευχηθείτε

 

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ

Παιδιά

Αν έχετε παιδιά το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν ειδική προσοχή αυτό το διάστημα. Κάθε παιδί έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Ανάλογα με την ηλικία τους τα παιδιά έχουν διαφορετικές απόψεις, σκέψεις και ανησυχίες. Για παράδειγμα τα νεαρά παιδιά μπορεί να φοβηθούν ότι θα εγκαταλειφθούν, οι έφηβες κόρες μπορεί να φοβηθούν ότι θα αναπτύξουν κι αυτές καρκίνο του μαστού. Εδώ η ειλικρίνεια είναι επίσης σημαντική. Ενημερώστε τα παιδιά για το τι πρέπει να περιμένουν όσο η μητέρα τους δέχεται περίθαλψη.

 

Φίλοι και οικογένεια

Οι φίλοι , τα αδέλφια , οι παππούδες , οι εξ αγχιστείας συγγενείς και άλλα μέλη της οικογένειας ίσως βιώσουν άγχος, φόβο και αίσθηση ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν στην όλη κατάσταση της ασθένειας. Θα έχουν ερωτήσεις και θα ανησυχούν αρκετά. Είναι ευθύνη σας να τους ενημερώνετε αλλά και να διατηρείτε την προσωπική φύση της ασθένειας της συζύγου σας για σας. Ρωτήστε τη σύντροφο σας πόσες πληροφορίες θα ήθελε να μοιραστεί και με ποιόν. Σεβαστείτε τις αποφάσεις της. Δώστε στο περιβάλλον σας αυτές τις πληροφορίες και μεταβιβάστε της τις καλές τους προθέσεις. 

 

ΖΗΤΩΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ

Μην παραμελήστε τις ανάγκες σας αν δεν θέλετε να το μετανιώσετε αυτό στο μέλλον και να κρατήσετε πικρία που δεν βοήθα κανέναν.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

*Χρειάζομαι περισσότερη υποστήριξη από τους άλλους;

*Χρειάζομαι κάποιον να ακούσει εμένα;

*Χρειαζόμαστε βοήθεια από άλλα μέλη της οικογένειας;

*Χρειάζομαι λίγο χρόνο μόνος μου;

Η εύρεση κάποιου έξω από την οικογένειά σας για να μιλήσετε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας μπορεί να βοηθήσει. Χρησιμοποιήστε αυτό το διάστημα για να απαριθμήσετε τα ονόματα και τους τηλεφωνικούς αριθμούς των ανθρώπων που μπορείτε να στραφείτε. 

 

© Copyright 2013 - 2024 LogIn | LoadTime 3.099515 seconds.
Design and Creation by:
Created and designed by : Trickey Business
2007 - 2024