Τα φάρμακα που είναι γνωστότερα για την δυνατότητά τους να προκαλούν τριχόπτωση είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.
Πολλοί ασθενείς αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες από την έναρξη της αγωγής, ενώ κάποιοι βλέπουν να αλλάζει η υφή και το χρώμα των μαλλιών τους. Ωστόσο, 3-10 μήνες έπειτα από την ολοκλήρωσή της χημειοθεραπείας, τα μαλλιά επανέρχονται στην προτέρα κατάσταση.
Εντούτοις, δεν είναι μόνο τα φάρμακα της χημειοθεραπείας που μπορεί να «πειράξουν» τα μαλλιά. Να μερικά ακόμα:
* Για τη χοληστερόλη. Ορισμένες στατίνες, αλλά και κάποια παλαιότερα φάρμακα της χοληστερόλης, επηρεάζουν και την βιοσύνθεσή της στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα το δέρμα προοδευτικά να γίνεται πιο ξηρό και τα μαλλιά να γίνονται πιο ξηρά, εύθραυστα και ανοικτόχρωμα,
* Αντικαταθλιπτικά. Η φλουοξετίνη και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (λ.χ. ιμιπραμίνη, αμιτριπτυλίνη, δοξεπίνη) ενδέχεται να προκαλέσουν τριχόπτωση,.Η τριχόπτωση συνήθως εκδηλώνεται προοδευτικά κατά τον πρώτο χρόνο μετά την έναρξη των φαρμάκων και σταματά μετά το πέρας της θεραπείας.
Το λίθιο, σχετίζεται με λέπτυνη των μαλλιών –εμφανίζεται 4-6 μήνες έπειτα από την έναρξη της λήψης του.
* Για την ψωρίαση Τα ρετινοειδή και κυρίως η ασιτρετίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάχυτη αλωπεκία (
* Αντισυλληπτικά. Σε γυναίκες που διακόπτουν τα αντισυλληπτικά έπειτα από μακροχρόνια χρήση έχει αναφερθεί τριχόπτωση, ενώ όσα έχουν ως βάση την προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την τριχόπτωση σε μικρό αριθμό ασθενών.
* Αντιυπερτασικά. Από τα φάρμακα για την πίεση, οι βήτα-αναστολείς έχουν σχετισθεί με λέπτυνση των μαλλιών, ενώ δύο εξ αυτών (μετοπρολόλη, προπρανολόλη) και οι α-ΜΕΑ μπορεί να προκαλέσουν αναστρέψιμη τριχόπτωση.
* Για το ουρικό οξύ.Το φάρμακο αλλοπουρινόλη έχει σχετισθεί με αλωπεκία,
* Παυσίπονα αντιφλεγμονώδη. Σε περίπου έναν στους 100 ασθενείς που παίρνουν συστηματικά ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (κυρίως ιβουπροφαίνη, δικλοφενάκη ή ινδομεθακίνη), παρατηρείται λέπτυνση ή απώλεια των μαλλιών, που αμβλύνεται 8-9 μήνες έπειτα από την διακοπή τους.
* Αντιθρομβωτικά. Η χρηση χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης σχετιζεται με διάχυτη απώλεια τριχών. .
* Για την επιληψία. Το βαλπροϊκό νάτριο μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.
* Για την ελονοσία.Η μεπακρίνη μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη τριχόπτωση (ουλωτική αλωπεκία),