Menu
Βοηθητικό έντυπο διατροφή στη θεραπεία

Γενικές οδηγίες διατροφής κατά τη διάρκεια των θεραπειών ογκολογικών ασθενών

 

 

Η καλή διατροφή είναι πολύ σημαντική, καθώς η ίδια η ασθένεια, αλλά και η θεραπευτική αγωγή της, μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή σας. Η ασθένεια  και η θεραπεία μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανεκτικότητα του οργανισμού σας σε συγκεκριμένα φαγητά και θρεπτικά συστατικά.

Οι θρεπτικές ανάγκες των ατόμων διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο γιατρός σας, οι νοσοκόμες και ο διαιτολόγος  μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε διατροφικούς στόχους και ένα σχέδιο για να τους πετύχετε. Η καλή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να σας βοηθήσουν. Παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη:

·        Βελτίωση της διάθεσης

·        Διατήρηση της ενέργειάς σας και της δύναμής σας

·       Διατήρηση του βάρους και της αποθήκης θρεπτικών συστατικών του οργανισμού σας

·        Καλύτερη ανοχή των παρενεργειών της θεραπείας

·        Μείωση του κινδύνου προσβολής από ασθένειες

·        Γρήγορη ανάρρωση

Καλή διατροφή σημαίνει κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, που θα σας δώσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την προστασία της υγείας σας καθώς θα πολεμάτε την ασθένειά σας. Αυτά τα συστατικά είναι πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος, νερό, βιταμίνες καιιχνοστοιχεία.

 

 

Θρεπτικά Συστατικά

 

Πρωτεΐνη

Χρειαζόμαστε πρωτεΐνη  για την ανάπτυξη, την αναπλήρωση των ιστών του σώματος και για τη διατήρηση της ακεραιότητας του ανοσολογικού συστήματος. Όταν ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες, απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συνέλθει από ασθένειες και έχετε μικρότερη αντίσταση σε μολύνσεις. Άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπείες χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από το σύνηθες. Αυτή η επιπλέον πρωτεΐνη χρειάζεται για την επούλωση των ιστών και την προστασία από ασθένειες. Καλές πηγές πρωτεϊνών αποτελούν τα άπαχα κόκκινα κρέατα, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα αβγά. Κατά τη διάρκεια των θεραπειών σας, αλλά και πριν από αυτές προσπαθήστε να καταναλώνετε λευκό ή κόκκινο κρέας σε σχεδόν καθημερινή βάση, σε κανονική ποσότητα στο κυρίως γεύμα, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιήστε περισσότερα γαλακτοκομικά και αυγά ιδίως τις ημέρες που δεν θα περιλαμβάνεται το κρέας στη διατροφή σας. Οι φυτικές πρωτεΐνες αν και ωφέλιμες, δεν είναι της ίδιας βιολογικής αξίας με τις ζωικές.  

 

 Λίπη

Τα λίπη παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή. Λίπη και έλαια αποτελούν πλούσια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας, την μόνωση των ιστών και τη μεταφορά ορισμένων βιταμινών μέσω του αίματος. Επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των τροφίμων μέσω της ενίσχυσης της γεύσης, κάνουν τα μαγειρεμένα τρόφιμα πιο μαλακά και συντονίζουν τη μεταφορά θερμότητας κατά το μαγείρεμα. Προτιμήστε την προσθήκη ελαιόλαδου στα φαγητά σας και μην παραλείπετε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, αφού περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά.  

 Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες δίνουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για τη φυσική δραστηριότητα και τη σωστή λειτουργία των οργάνων. Υπάρχουν καλές και κακές πηγές υδατανθράκων. Οι καλύτερες πηγές υδατανθράκων είναι: φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης (δίνουν τις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες στα κύτταρα του οργανισμού). Άλλες πηγές υδατανθράκων αποτελούν το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι, τα μακαρόνια, τα δημητριακά, τα όσπρια, το καλαμπόκι, ο αρακάς, και τα φασολάκια. Τα γλυκά (πάστες ζαχαροπλαστείου, καραμέλες, σοκολάτες και αναψυκτικά με ζάχαρη) δίνουν υδατάνθρακες στον οργανισμό, αλλά μόνο ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.

Νερό

Το νερό και τα υγρά είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Όλα τα κύτταρα του οργανισμού χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν. Εάν δεν παίρνετε αρκετά υγρά ή αν κάνετε εμετό ή έχετε διάρροια, μπορεί να οδηγηθείτε σε αφυδάτωση.

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία χρειάζονται για τη σωστή ανάτυξη. Επίσης επιτρέπουν στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την ενέργεια από τα φαγητά. Ένας άνθρωπος που καταναλώνει μια ποικιλία τροφίμων με αρκετές πρωτεΐνες και θερμίδες εξασφαλίζει τις απαραίτητες ποσότητες βιατμινών και ιχνοστοιχείων. Για κάποιον όμως, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπείες, και μπορεί να έχει παρενέργειες από αυτές, ίσως είναι δύσκολο να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας, μπορούν να σας προτείνουν τη λήψη ενός σκευάσματος. Εάν σκέφτεστε να πάρετε κάποια βιταμίνη ή συμπλήρωμα, βεβαιωθείτε ότι το έχετε συζητήσει με το γιατρό σας πρώτα.  Μερικοί άνθρωποι παίρνουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων διαιτητικών συμπληρωμάτων προσπαθώντας να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Μερικές από αυτές τις ουσίες ενδέχεται να έχουν επιβλαβή δράση, ειδικά εάν λαμβάνονται σε μεγαδόσεις. Μεγάλες δόσεις κάποιων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού σας από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες(παραπροϊόντα των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού). Παραδείγματα αντιοξειδωτικών είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, η βιταμίνη Α (βήτα καροτίνη) και το σελήνιο. Εάν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, οι ειδικοί υγείας συστήνουν την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, τα οποία αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικών. Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων με συμπληρώματα συνήθως δεν συνίσταται και δεν είναι απαραίτητη κατά τις θεραπείες. Μιλήστε με το γιατρό σας για την κατάλληλη χρονική στιγμή λήψης.

Βότανα

Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ασθενειών εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Σήμερα, τα βότανα βρίσκονται σε πολλά προϊόντα, όπως χάπια, αποστάγματα, τσάι. Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι ακίνδυνα και ασφαλή, κάποια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και επιβλαβείς παρενέργειες. Κάποια μπορούν ακόμα να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα αποδεδειγμένων θεραπειών. Εάν ενδιαφέρεστε για προϊόντα που περιέχουν βότανα, μιλήστε με τον γιατρό σας πρώτα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

◦Μην φοβάστε να δοκιμάστε καινούργια για εσάς φαγητά. Μερικά πράγματα που μπορεί ποτέ να μην σας άρεσαν μπορεί να σας φανούν νόστιμα κατά τη διάρκεια των θεραπειών.

◦Διαλέξτε μια διατροφή με πολλά είδη φυτικών τροφίμων. Προσπαθήστε να καταναλώνετε όσπρια και λάδερα 1-2 φορές τη βδομάδα.

◦Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένου εσπεριδοειδών και σκούρο-πράσινο και κίτρινα λαχανικά.

◦Περιορίστε τα υψηλά σε λίπη τρόφιμα, ειδικά αυτά που είναι ζωικά. Προτιμήστε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Περιορίστε την ποσότητα του λίπους στα γεύματά σας προτιμώντας τρόπους μαγειρέματος όπως είναι το μαγείρεμα στη κατσαρόλα και στο φούρνο.

◦Περιορίστε την ποσότητα του αλατιού, των καπνιστών, των αλλαντικών και των παστών φαγητών που τρώτε.

◦Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο.

◦Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και αν μπορείτε διατηρήστε ένα επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

◦Εάν δε μπορείτε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω αυτό το διάστημα, μην ανησυχείτε για αυτό.

◦Να τρώτε συχνά και μικρά θρεπτικά σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

◦Να έχετε πρόχειρα μια ποικιλία σνακ υψηλά σε πρωτεΐνη και με εύκολη ή και καθόλου προετοιμασία. Αυτά περιλαμβάνουν γιαούρτι, δημητριακά με γάλα, μισό σάντουιτς, ένα μπωλ σούπα, κρακεράκια με τυρί.

◦Αποφύγετε σνακ που μπορούν να επιδεινώσουν οποιαδήποτε παρενέργεια της θεραπείας. Εάν υποφέρετε από διάρροια για παράδειγμα, αποφύγετε ποπ κόρν και ωμά φρούτα και λαχανικά. Εάν έχετε ξηροστομία, αποφύγετε σκληρά και ξηρά φαγητά και ξινά τρόφιμα.

◦Εάν μπορείτε να τραφείτε κανονικά και να διατηρείτε το βάρος σας χωρίς τα επιπλέον σνακ, τότε μην τα προσθέτετε.

Καταναλώστε τα αγαπημένα σας φαγητά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Για παράδειγμα, φάτε τρόφιμα «πρωινού» για δέιπνο εάν θέλετε.

Τρώτε κάτι κάθε 3-4 ώρες. Μην περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε πείνα.

Φάτε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας όταν νιώθετε τη μεγαλύτερη πείνα. Για παράδειγμα, εάν έχετε τη μεγαλύτερη όρεξη τα πρωινά, κάντε το πρωινό γεύμα το μεγαλύτερο της ημέρας.

Καταναλώστε ροφήματα υψηλά σε θερμίδες και πρωτεΐνη όπως μιλκσέικ και συμπληρώματα διατροφής (μετά από συνενόηση με τον διαιτολόγο και τον γιατρό σας).

Πιείτε τα περισσότερα υγρά ενδιάμεσα στα γεύματα, αντί κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Η κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε φουσκωμενοι, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της καταναλισκόμενης τροφής.

 

ΣΕ ΦΑΓΗΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗ

 

Γαλακτοκομκά: Φάτε τυρί με ψωμί ή κρακεράκια. Προσθέστε τριμμένο τυρί στις πατάτες φούρνου, στα πουρέ, στα λαχανικά, τις σούπες, τα μακαρόνια, τις σαλάτες και τα κρέατα. Χρησιμοποιήστε γάλα αντί για νερό στα δημητριακά και τις σούπες. Συμπεριλάβετε κρέμα γάλακτος στα μακαρόνια και τις διάφορες σάλτσες. Προσθέστε σκόνη γάλακτος στις σούπες, στις πατάτες πουρε και στις κρέμες. Προσθέστε γιαούρτι και τυρί cottage στα φρούτα και στις σαλάτες.

Αβγά: Διατηρήστε βρασμένα αβγά στο ψυγείο για εύκολη κατανάλωση Κόψτε τα και προσθέστε σε σαλάτες και σάντουιτς. Φτιάξτε ομελέτες με ασπράδια αβγού. Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινα 2-3 ασπράδια αβγού. Να τα μαγειρεύετε καλά για τη αποφυγή τροφικών δηλητηριασεων.

Κρέατα, πουλερικά και ψάρια: Προσθέστε κρέας σε σούπες, σαλάτες, σάντουιτς και ομελέτες.

 

Προσοχή:

Τα ανωτέρω αποτελούν γενικές οδηγίες και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τις οδηγίες της ιατρικής ομάδας που σας έχει αναλάβει, οι οποίες είναι συγκεκριμένες και εξατομικευμένες. Για οποιαδήποτε απορία μην διστάζετε να επικοινωνήσετε με τους θεραπευτές σας.

 

 

 

Οδηγίες διατροφής σε περίπτωση ναυτίας

 

Η ναυτία που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία μπορεί να εμφανιστεί την ημέρα της αγωγής και να διαρκέσει μερικές μέρες. Εάν το αίσθημα ναυτίας είναι έντονο, αποφύγετε την κατανάλωση τροφών ή υγρών μέχρι πλήρους ελέγχου του αισθήματος της έμεσης.       

 

Όταν αυτό ελεγχθεί, δοκιμάστε μικρές ποσότητες καθαρών υγρών όπως νερό ή ζωμό.

Σε επόμενο στάδιο μπορείτε να δοκιμάσετε:

-γάλα, γιαούρτι, μαλακά τυριά, κρέμα

-μαλακά φρούτα (χωρίς φλούδα) κομπόστα, ζελέ

-πουρέ λαχανικών, καλοβρασμένα λαχανικά

-ψωμί, καλοβρασμένα δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι

-καλοβρασμένα κρεατικά, πουλερικά και ψάρια

 

Προσπαθείστε να καταναλώσετε 6-8 μικρά γεύματα την ημέρα αντί για 3 μεγάλα.

 

Προτιμείστε στερεά τρόφιμα όπως κράκερς, τόστ, φρυγανιές και δημητριακά την ώρα που θα ξυπνήσετε και κάθε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διαλέξτε φαγητά  χωρίς έντονη μυρωδιά και αφήστε τα να κρυώσουν ωστέ να μην είναι πολύ ζεστά. Αποφύγετε πολλά γλυκά, λιπαρά, τηγανητά και πικάντικα φαγητά.

 

Πιείτε μικρές ποσότητες νερού συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας για την αποφυγή αφυδάτωσης. Τέλος μετά τον έμετο, ξεπλύνετε το στόμα σας,  περιμένετε 30 λεπτά και δοκιμάστε στη συνέχεια να πίνετε μικρές γουλιές νερού.         

 

 

 

Οδηγίες διατροφής σε περίπτωση ανορεξίας και αλλαγής γεύσης

 

Πολύ συχνά ο ογκολογικός ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει ανορεξία λόγω της νόσου ή ακόμα και ως παρενέργεια των θεραπειών που ακολουθεί άμεση ή έμμεση μέσω της πιθανής αλλαγής της αίσθησης της γεύσης . Καθώς η καλή κατάσταση θρέψης του ασθενή επηρεάζει σημαντικά την ανοχή του στη θεραπεία, αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του, είναι σημαντικό, κατά τη διάρκεια που ο ασθενής είναι ανόρεκτος, να αποφύγουμε την συνεπαγόμενη μείωση της πρόσληψης τροφής και θρεπτικών συστατικών.  

Παρά την ανορεξία λοιπόν, μπορούμε ακολουθώντας ορισμένες σχετικά απλές συμβουλές, να βοηθήσουμε ώστε η ενεργειακή, πρωτεϊνική κλπ πρόσληψη, να είναι επαρκής.

Σε περίπτωση ανορεξίας λοιπόν θα πρέπει :

1.      ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ

2.      ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, ΣΥΧΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΚΑΘΩΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΕΞΗ

3.      ΕΑΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ, ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑΣ  ΚΑΙ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΤΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ 

4.      ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΣΝΑΚ ΟΠΩΣ ΜΠΙΣΚΟΤΑ,ΤΣΟΥΡΕΚΙ,ΚΡΕΜΕΣ, ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ, ΚΡΑΚΕΡΣ, ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ,ΤΥΡΙ, ΜΕΛΙ ,ΤΑΧΙΝΙ

5.      ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΑΡΚΕΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

6.      ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΧΥΜΟ Ή ΓΑΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΕΡΟ

7.       ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΠΩΣ ΠΟΥΡΕ ΚΑΙ   

      ΦΡΟΥΤΟΚΡΕΜΑ, ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΟΓΚΟ ΤΡΟΦΗΣ, ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ

      ΘΕΡΜΙΔΕΣ.  

8.      ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ Η ΟΡΕΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ.

 

 9.      ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

10.   ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ ΤΡΟΦΗ. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΝΑΚ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ. ΕΑΝ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ, Η ΜΙΚΡΗ ΕΣΤΩ ΑΥΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΡΘΡΟΙΣΤΙΚΑ. 

 

Σε περίπτωση αλλαγής γεύσης:

 1. ΕΑΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΓΕΥΣΗ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΟΠΩΣ ΨΑΡΙ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΣΚΟΡΔΟ, ΡΙΓΑΝΗ, ΘΥΜΑΡΙ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΛΠ) ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΡΙΝΑΡΕΤΕ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΧΥΜΟ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Ή ΛΕΜΟΝΙ.

2. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΣΙΧΛΕΣ Ή ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ

3. ΕΑΝ ΟΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΠΑΡΑ ΖΕΣΤΑ.

4. ΕΑΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΙΚΡΟ Ή ΑΛΜΥΡΟ, ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ ΕΝΩ ΑΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΛΥΚΟ, ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ Ή ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οδηγίες διατροφής σε περίπτωση διάρροιας

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, ασθενείς υπό χημειοθεραπεία μπορεί να παρουσιάσουν διάρροια, είτε λόγω των φαρμάκων που λαμβάνουν είτε από μη σχετιζόμενες αιτίες. Στην περίπτωση διάρροιας λόγω φαρμάκων, η αλλαγή στη διατροφή για προληπτικούς λόγους δεν έχει κανένα όφελος. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά την εμφάνιση του προβλήματος, η ανεξέλεγκτη διατροφή θα μπορούσε να εντείνει την υπάρχουσα διάρροια.

Σε περίπτωση έντονης διάρροιας, θα πρέπει να καταναλώνετε μόνο ρύζι, λευκό ψωμί ή φρυγανιές, μπανάνα ή μήλο (ξεφλουδισμένο) και τσάι.

Όταν τα επεισόδια έχουν ελεγχθεί (δηλαδή έχει μειωθεί ο αριθμός των κενώσεων και η μορφή τους δεν είναι πλέον εντελώς υγρή), μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερα τρόφιμα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Στην συνέχεια απαριθμούνται συγκεκριμένα, οι τροφές που θα έπρεπε να αποφεύγονται και να προτιμώνται σε περιπτώσεις ήπιας διάρροιας.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ:

-      ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

-      ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ

-      ΓΙΑΟΥΡΤΙ Ή ΚΡΕΜΕΣ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΣ Ή ΦΡΟΥΤΑ

-      ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΛΑΚΤΟΖΗ

-       ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

-      ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΑΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

-      ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΟ ΚΡΕΑΣ

-      ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ, ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ:

     -   ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΨΩΜΙ

      -   ΣΟΥΡΩΜΕΝΟΥΣ ΖΩΜΟΥΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

      -   ΛΕΥΚΟ ΡΥΖΙ

     -   ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΤΣΑ ΚΑΙ ΛΑΚΤΟΖΗ ΜΕ 

          ΠΡΟΣΟΧΗ                                                                          

          (ΕΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ/ΗΜΕΡΑ)   

      -    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΑΥΓΩΝ

      -    ΩΣ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΖΕΛΕ

      -    ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ

      -   ΚΡΑΚΕΡΣ, ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ (ΧΩΡΙΣ ΣΟΥΣΑΜΙ/ΣΠΟΡΟΥΣ) Κ.Α. ΑΛΜΥΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

      -  ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

      -   ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ     

 

 

 

 

 

 

                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oδηγίες διατροφής σε περίπτωση στοματίτιδας

Σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να εμφανιστεί στοματίτιδα, η οποία αν και σχετικά απλή παρενέργεια, μπορεί να δυσκολέψει αρκετά την λήψη τροφής και να συντελέσει στην προσωρινή μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Παρ'όλα αυτά, ακολουθώντας ορισμένες απλές συμβουλές, μπορούμε αν όχι να επιλύσουμε το πρόβλημα, σίγουρα να βελτιώσουμε σημαντικά την  καθημερινότητα του ασθενή με στοματίτιδα.

Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα στοματίτιδας, θα πρέπει να αποφεύγετε ερεθιστικά τρόφιμα όπως :

-πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, μανταρίνι

-αλμυρά ή πικάντικα

-σκληρά και στεγνά τρόφιμα όπως φρυγανιές, κράκερς, κριτσίνια, παξιμάδια, κουλουράκια, ξηρούς καρπούς και τσιπς

-αλκοόλ, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά

-μπαχαρικά όπως τσίλι, πιπέρι, βασιλικός, θυμάρι και ρίγανη

 

Επιπλέον προσπαθήστε να αποφύγετε το κάπνισμα καθώς και τη χρήση στοματικών διαλυμάτων.

Προτιμήστε μαλακά και κρεμώδη φαγητά όπως μαλακά τυριά, πατάτες πουρέ, γιαούρτι, αυγά, πουτίγκα, παγωτό, μαγειρεμένα δημητριακά, μαλακό κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. 

Πολτοποιήστε τα φαγητά ώστε να είναι πιο εύκολα στην κατάποση και φροντίστε τα τρόφιμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τα υγρά να καταναλώνονται με καλαμάκι. 

© Copyright 2013 - 2024 LogIn | LoadTime 1.337799 seconds.
Design and Creation by:
Created and designed by : Trickey Business
2007 - 2024