Menu
Μάθετε να αντιμετωπίζετε και να ζείτε με τον καρκίνο του μαστού

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ;

Μάθετε να αντιμετωπίζετε και να ζείτε με τον καρκίνο του μαστού

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

ΧΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΑΣ

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

 

 

 

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ;

Η  διάγνωση του καρκίνου του μαστού  είναι ένα σημαντικό και οδυνηρό γεγονός για τη γυναίκα αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά της.   Ο κλονισμός που επέρχεται από τη  διάγνωση και οι νέες και κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να γίνουν κατανοητές παρεμβαίνουν στην ικανότητα καθαρής σκέψης. Αυτό το μικρό βιβλίο  παρέχει μια γενική περιγραφή  του καρκίνου του μαστού και διάφορα είδη θεραπείας.  Εξετάζει επίσης τη συναισθηματική πλευρά της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να κερδίσετε κάποιο έλεγχο των περιστάσεων  με το να  ενθαρρυνθείτε  να ερευνήσετε  και να δεχτείτε τα συναισθήματά σας. Σας παρέχει ιδέες για την αντιμετώπιση των φάσεων διάγνωσης, θεραπείας και ανάρρωσης από τον καρκίνο του μαστού, καθώς και πληροφορίες για την επιδίωξη της υποστήριξης από άλλους. Σε όλο το βιβλίο λόγια γυναικών όπως εσείς, που έχουν βιώσει τον καρκίνο από πρώτο χέρι,  παρέχουν προτάσεις για να βοηθηθείτε στο να αντιμετωπίστε την δύσκολη αυτή κατάσταση αλλά και να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

Και μόνο η λέξη «καρκίνος» μπορεί να επιφέρει απρόσμενα και έντονα συναισθήματα. Ίσως βιώσετε συναισθήματα που ποικίλουν από φόβο, θυμό, απογοήτευση μέχρι και το συναίσθημα ότι είστε εντελώς εύθραυστη. Μπορεί επίσης να επιφέρει κατάθλιψη και την αίσθηση ότι είστε αβοήθητη.  Κανένας δεν μπορεί να σας πει πώς να νιώσετε , πώς να μην νιώσετε ή πώς να αλλάξετε τον τρόπο που ήδη νιώθετε.

Με το να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να τα εκφράσει, μπορείτε πιο εύκολα να αντεπεξέλθετε. Ήρθε η στιγμή να φροντίσετε τον εαυτό σας και να συγκεντρωθείτε στην συναισθηματική θεραπεία. Πώς αρχίζετε; Χρειάζεται λίγος χρόνος να σκεφτείτε και να γράψετε τις σκέψεις σας σε ένα χαρτί, αυτό θα βοηθήσει. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις.

Γιατί θύμωσα;

Με ποιον θύμωσα;

Για ποιο πράγμα δυσκολεύομαι να σκεφτώ ή να μιλήσω;

Σε ποιες καταστάσεις ενεργοποιείται ο φόβος;

Ποτέ νιώθω εκτός έλεγχου;

Σε ποιές περιπτώσεις πιέζομαι να εκφράσω τα συναισθήματα μου;

Κατά ποιον τρόπο νιώθω μόνη;

Ποτέ νιώθω καλά;

 

«Ήμουν σίγουρα συγκλονισμένη.  Δεν το περίμενα ότι αυτό θα συνέβαινε στην οικογένειά μου. Πήρα βιταμίνες, έτρωγα και ασκούμουν συχνά. Ήμουν σίγουρη ότι δεν ήταν κακοήθης. Υποθέτω ότι αυτό ήταν ένα είδος άρνησης. Σκέφτηκα ότι θα έβγαζαν ένα μπαλάκι και θα συνέχιζα τη χαρούμενη ζωή μου. Μου πήρε πολύ καιρό να αποδεχτώ ότι είχα καρκίνο του μαστού ακόμη κι αν έκανα τα πάντα σωστά.»

« Αρχικά συναισθηματικά είχα μπλοκάρει… Έκανα ό,τι μου είπαν οι γιατροί, συνέχισα με τη ζωή μου, δεν μιλούσα για αυτό και δεν το σκεφτόμουν. Μετά μια μέρα ήρθε ένας πονοκέφαλος. Τότε κατάλαβα ότι δεν είχα κλάψει για αυτό το θέμα, ξέσπασα σε δάκρυα. Έκλαιγα για τρεις ή τέσσερις μέρες συνεχόμενα»

«Θύμωσα. Πώς τολμούσε ο καρκίνος να εισβάλει στην όμορφη ζωή μου; Ο θυμός όμως με βοήθησε να το ξεπεράσω. Εκπαίδευσα τον εαυτό μου. Διάβασα τα πάντα σχετικά με την χημειοθεραπεία.»

«Σκέφτηκα ότι θα πέθαινα. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα, «Δεν χρειάζομαι τα καλοκαιρινά ρούχα, αφού δεν θα υπάρχω». Δεν ήξερα αν θα τα κατάφερνα. Αλλά όσο ξύπναγα μέρα με τη μέρα και ήμουν ζωντανή σκέφτηκα ότι ίσως υπήρχε ελπίδα.»

 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Όταν έρχεστε αντιμέτωπη  με τον καρκίνο του μαστού, επιλέξτε να συγκεντρώσετε πληροφορίες, προσπαθήστε να βρείτε απαντήσεις και  λύσεις, και να κάνετε σχέδια.  Μπορεί να ζητήσετε  τη βοήθεια από άλλους, να προσπαθήσετε να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας, μπορεί να αποφεύγετε να μιλάτε για το θέμα  ή ακόμα και  αρνείστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Πολλές φορές ίσως υιοθετήσετε ένα συνδυασμό των παραπάνω αντιδράσεων. Με τον καιρό θα δεχτείτε  τη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού, επιδιώκοντας  την πληροφόρηση, επιτυγχάνοντας   μια θετική αλλά ρεαλιστική προοπτική και θεωρώντας  ότι οι ενέργειές σας μπορούν να κάνουν τη διάφορα και να σας βοηθήσουν στη συναισθηματική  σας ανάρρωση. Κάποιες γυναίκες ανακάλυψαν ότι όλα αυτά αληθεύουν.

 

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Δεν κατάλαβα τι έλεγε ο γιατρός. Θέλησε να κάνει τη χειρουργική επέμβαση την επόμενη ημέρα! Τον ρώτησα  πόσο καιρό το πολύ μπορούσα να περιμένω. Είπε τρεις εβδομάδες. Έτσι περίμενα τρεις εβδομάδες. Διάβασα διάφορα βιβλία. Κατόπιν  κατάλαβα τι συνέβαινε.»

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ  ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

«Αρχικά δούλευα όσο περισσότερο μπορούσα. Δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω το γεγονός, δεν μπορούσα να το σκέφτομαι. Μου πήρε καιρό να μιλήσω για την διάγνωση με κάποιον εκτός από το γιατρό  μου. Άρχισα να βλέπω μια ομάδα υποστήριξης. Αυτό βοήθησε πολύ. Βοηθάει να μιλάς με ανθρώπους που το έχουν αντιμετωπίσει οι ίδιοι.»

ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΑΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 «Από την αρχή άρχισα να φροντίζω τον εαυτό μου. Πρόσεχα τη δίαιτά μου. Δεν ζήτησα από κανένα να προσευχηθεί για μένα. Η αρρώστια με βοήθησε να γίνω λίγο πιο θετική. Κατάλαβα ότι υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσα να κάνω για να βοηθηθώ.»

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να είναι πήγες συναισθηματικής υποστήριξης. Κάποιες γυναίκες καλούν την οικογένεια και τους φίλους για βοήθεια, και αυτό  είναι εύκολο για αυτές. Αλλά για άλλες, το να βρουν ακριβώς τις σωστές λέξεις ή ακριβώς τον σωστό τρόπο να ζητήσουν βοήθεια μπορεί να είναι δύσκολο. Οι αγαπημένοι αυτοί άνθρωποι θέλουν συχνά να βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν πάντα τι να κάνουν. Πώς αρχίζετε να ζητάτε τη συναισθηματική υποστήριξή τους; Αρχίστε με ειλικρίνεια  να εκφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Τα ακόλουθα μπορούν να σας δώσουν μερικές ιδέες:

  • Χρειάζομαι να με ακούσεις
  • Είναι δύσκολο να πω την λέξη καρκίνος ή να σου πω πώς νιώθω. Φοβάμαι μην σε αναστατώσω αν αναφερθώ στο θέμα
  • Θέλω να είσαι ειλικρινής μαζί μου σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου
  • Θα ήθελα να είσαι εδώ και να μου κρατάς το χέρι
  • Νιώθω ότι ο καρκίνος μας έκανε να φερόμαστε σαν άγνωστοι μεταξύ μας, θα ήθελα να μιλήσουμε
  • Πολλές φορές η βοήθεια από άγνωστους μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και να βοηθήσει σημαντικά.

 

Ομάδες υποστήριξης

Οι συνεδρίες και η συζήτηση  με άλλες γυναίκες  που δοκιμάζουν  παρόμοιες προκλήσεις στη ζωή μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα της μοναξιάς, τον φόβο, ή  την απομόνωση που αντιμετωπίζετε. Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να παρέχουν πληροφορίες, στρατηγικές για την αποκατάστασή σας, την αίσθηση της  κοινότητας και μια ευκαιρία να μοιραστείτε τα συναισθήματα και την εμπειρία σας με άλλες γυναίκες  που καταλαβαίνουν.

Υποστήριξη σε προσωπικό επίπεδο

Η παροχή συμβουλών,  ένας εξουσιοδοτημένος ψυχολόγος, ψυχίατρος, σύμβουλος, κοινωνικός λειτουργός, ή μέλος της  ιεροσύνης μπορούν  να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη διάγνωση  και να μειώσετε  τον κίνδυνο κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους. Οι  νοσοκόμες ογκολογίας ή ένας  κοινωνικός λειτουργός   μπορούν  να παρέχουν σε σας ένα κατάλογο συμβούλων που εκπαιδεύονται στον τομέα της χρόνιας ασθένειας του καρκίνου.

«Έκλαιγα πολύ όταν ήμουν μόνη μου. Ανησυχούσα για τον εαυτό μου πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλο. Δεν άντεχα να ανησυχώ για τις σκέψεις του συζύγου μου. Δεν ήταν καλά τα πράγματα, ήξερα ότι ήθελε να είναι εκεί για μένα, και ίσως να είχε βοηθήσει περισσότερο αν είχαμε μιλήσει ο ένας στον άλλο για τα συναισθήματά του»

«Η οικογένεια μου δεν μου στάθηκε. Ζω μόνη και οι συγγενείς μου ζουν μακριά. Όταν ήμουν στο νοσοκομείο η νοσοκόμα μου είπε για μια ομάδα υποστήριξης. Πήγα. Στην αρχή δεν μίλαγα πολύ αλλά βοηθήθηκα πολύ από την ομάδα και μόνο με το να ακούω τις άλλες γυναίκες να μιλούν.»

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ

Συγκεντρώνοντας πληροφορίες, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού, να λάβετε ενημερωμένες αποφάσεις και να επανακτήσετε κάποιον έλεγχο της κατάστασής σας. Εξετάστε τη γνώση σας ως προς τα ακόλουθα:

Σωστό ή λάθος;

1. Το να καταλαβαίνει κάποιος  όλες τις ιατρικές διαδικασίες κατά την θεραπεία και τις παρενέργειές τους είναι δουλειά του γιατρού μου και όχι δικιά μου.

2. Δεν χρειάζεται να διαβάζω παραπάνω από όσο πρέπει, θα διαβάζω όποτε θέλω και όσο θέλω.

3. Ο γιατρός μου θα νομίσει ότι δεν τον εμπιστεύομαι αν πάρω δεύτερη γνώμη

Απαντήσεις:

 

1. Λάθος. Αναμφίβολα, ο γιατρός σας χρειάζεται  να ξέρει ακόμα και τις πιο αναβαθμισμένες  διαδικασίες και θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, αλλά κι εσείς επίσης. Όσα  περισσότερα ξέρετε για τις συγκεκριμένες διαδικασίες  και τις  παρενέργειές τους,  τόσο καλύτερα είστε προετοιμασμένη για να καθορίσετε  το σχέδιο θεραπείας σας με το γιατρό σας.

2. Σωστό. Μερικές φορές πάρα πολλές πληροφορίες μπορεί να σας συντρίψουν, φοβίζοντάς σας. Ξέρετε τα όριά σας. Διαβάστε αυτό με το οποίο είστε άνετα  και κατόπιν σταματήστε. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερες πληροφορίες από ό,τι μπορείτε να χειριστείτε, τις θέτετε κατά μέρος για μια μεταγενέστερη ημερομηνία.

3. Λάθος. Ο γιατρός σας δεν θα προσβληθεί και μπορεί πραγματικά να σας ενθαρρύνει να πάρετε μια  δεύτερη γνώμη. Οι συμβουλές από έναν δεύτερο γιατρό είναι πάντα μια καλή ιδέα.

« Δεν ρώτησα  τον γιατρό μου, και  δεν διάβασα για τον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες πιο παλιά  δεν έκαναν ερωτήσεις… Ήξερα τον γιατρό μου και είχα  εμπιστοσύνη σε αυτόν. Όταν θυμάμαι εκείνη την εποχή όμως εύχομαι να μην είχα δείξει τόση εμπιστοσύνη, αφού σήμερα πολλές φορές αμφιβάλλω για τις αποφάσεις που δεν έχουν παρθεί από μένα».

 «Ρώτησα το σύζυγό μου από πού πρέπει να αρχίσω. Πρότεινε να πάμε στο κέντρο πληροφόρησης καρκίνου στο τοπικό  νοσοκομείο. Έχουν πολλές πληροφορίες εκεί.  Μόλις κατάλαβα  τι συνέβαινε,  θα μπορούσα  να λάβω  καλές αποφάσεις για τις μετέπειτα κινήσεις μου. Καταλάβαινα  τι μου έλεγε ο γιατρός, μπορούσα να έχω τον  έλεγχο»

«Αρχικά είχα πολύ λίγες πληροφορίες. Έτσι υπέβαλα απλώς ερωτήσεις οπουδήποτε πήγαινα. Δεν είχα υπολογιστή, αλλά  είχα μια κάρτα βιβλιοθήκης. Τότε βρήκα  εθνικές οργανώσεις για τον  καρκίνο του μαστού.  Είχαν περισσότερες πληροφορίες και ήξεραν τι  να κάνουν.»

«Είχα ένα φίλο που βρήκε κάποια φυλλάδια όταν πήγα για μαστογραφία. Αυτή ήταν η έναρξη. Μετά πήρα τις πληροφορίες από μια ομάδα υποστήριξης γυναικών που έκαναν χημειοθεραπεία.  Το να μαθαίνω τους ιατρικούς όρους και να ξέρω ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι κι  άλλοι περνούν από αυτό το στάδιο,  επίσης, βοήθησε ολόκληρη την κατάσταση.»

 

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να αλλάξει την εικόνα μιας γυναίκας για τον εαυτό της. Εάν αισθάνεστε ότι οι άλλοι σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά επειδή έχετε καρκίνο του μαστού ή ότι μπορεί να  σας αποφεύγουν  επειδή αισθάνονται άβολα, να τους ρωτήσετε κατ’ αρχήν εάν αυτό αληθεύει. Βεβαίως, δεν μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο οι  άλλοι ενεργούν προς σας. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι θέμα παρανόησης. Εάν φοβάστε ότι ο καρκίνος του μαστού θα αλλάξει το  πώς αλληλεπιδράτε με άλλους, σκεφτείτε τα εξής:

  • Να συνεχίστε τις καθημερινές σας συνήθειες όσο περισσότερο μπορείτε. Κάντε διάλειμμα όποτε μπορείτε και μετά συνεχίστε με τις ασχολίες σας
  • Να γελάτε και να κάνετε αστεία με τους φίλους σας. Να μιλάτε για άλλα πράγματα. Διαβάστε ένα καλό βιβλίο ή δείτε μια ενδιαφέρουσα ταινία.
  • Θυμίστε στην οικογένειά σας και τους φίλους σας ότι ακόμα αποφασίζετε μόνη σας για τον εαυτό σας
  • Να ζητάτε από αυτούς που σας φροντίζουν στο νοσοκομείο να μην αναφέρονται σε εσάς ως «ασθενής με καρκίνο» αλλά ως ένα άτομο που πάσχει από καρκίνο και δέχεται θεραπεία

«Συνέχισα να δουλεύω ενώ περνούσα από τη διαδικασία της  χημειοθεραπείας. Είμαι νοσοκόμα και παίρνω ικανοποίηση από την εργασία μου. Ήταν σημαντικό για μένα μέσα στο χρόνο να συνεχίσω να παρέχω  φροντίδα σε άλλους»  «Έγινα μέλος μιας τάξης  κεραμικής τέχνης. Εκεί συνάντησα μερικούς νέους φίλους. Κανείς εκεί δεν  ήξερε ότι είχα καρκίνο του μαστού. Ήταν μια μεγάλη απόδραση…»

«Κανείς δεν με λυπόταν κι αυτό ήταν όμορφο. Για ένα διάστημα η οικογένεια μου με αντιμετώπιζε ως κάτι εύθραυστο αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Κάποιες φορές δεν με άφηναν να κάνω πράγματα, αλλά κι αυτό δεν κράτησε πολύ»

«Ζήτησα από τον άντρα μου να μην με αφήσει επειδή είχα καρκίνο. Σοκαρίστηκε που σκέφτηκα κάτι τέτοιο, όμως αλήθεια πέρασε από το νου μου.»

 

 

ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα όσο περισσότερο γίνεται. Θα υπάρχουν στιγμές που θα είστε πολύ κουρασμένη λόγω των παρενεργειών ή της εγχείρησης. Σκεφτείτε τις δραστηριότητες που κάνετε ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας. Απαριθμήστε τις σε ένα φύλλο χαρτιού.  Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να θέσετε κατά μέρος, και άλλα που δεν μπορείτε. Παρά το πώς νιώθετε, τα άπλυτα  θα συσσωρευτούν, οι λογαριασμοί θα πρέπει να πληρωθούν και το σπίτι θα χρειαστεί καθαρισμό. Είναι καλό να ορίσετε πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν από άλλους. Ίσως ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος, ένας γείτονας ή ένας συνάδελφος μπορούν να βοηθήσουν. Μερικές φορές αυτό που χρειάζεται είναι να ζητήσετε βοήθεια.

Να έχετε κατά νου ότι:

  • Το να βοηθηθείτε από άλλους δεν σημαίνει ότι είστε αβοήθητη ή ανίκανη
  • Δεν είστε βάρος στους άλλους. Ήρθε η στιγμή που εσείς χρειάζεστε βοήθεια και το αξίζετε
  • Δεν θα γίνουν όλα όπως τα θέλετε. Αφήστε πράγματα να «περάσουν» και ξεκουραστείτε
  • Αποδεχθείτε προτάσεις για βοήθεια αλλά μην περιμένετε από τους άλλους να κάνουν πράγματα που δεν νιώθουν άνετα μαζί τους

 

«Όταν ο σύζυγός μου βρέθηκε εκτός πόλης  για μια εβδομάδα μετά από τη χειρουργική επέμβασή μου,  ζήτησα από φίλους να έρθουν να βοηθήσουν. Ήταν απλά πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω ακόμα μετά από τη χειρουργική επέμβασή μου. Κυρίως, μου έφεραν τρόφιμα. Ένας από τους γείτονες όμως μου έπλυνε ακόμη και το αυτοκίνητο. Συγκινήθηκα.»

«Είχα δύο έφηβους να φροντίσω τον χρόνο που περνούσα την κατάσταση της  χημειοθεραπείας. Έπρεπε να τους ζητήσω  βοήθεια και το έκανα. Κάναμε ένα πρόγραμμα μαγειρέματος και καθαρισμού. Αντιστράφηκαν οι  εργασίες. Φυσικά παραπονέθηκαν μερικοί. Μέχρι και σήμερα δεν νομίζω ότι  κατάλαβαν  πραγματικά πόσο μεγάλη  βοήθεια ήταν αυτό  για μένα.»

«Ο σύζυγος έκανε πολλά - πολύ περισσότερα από το συνηθισμένο. Για μερικούς μήνες, ανέλαβε τα ψώνια και το πλυντήριο. Κάναμε επίσης και κάποια πιο πρακτικά πράγματα. Αρχίσαμε τα γεύματα μικροκυμάτων και παραγγέλναμε συχνά κάτι απ’ έξω.»

«Ήρθα σε επαφή με την κοινωνικό λειτουργό στο νοσοκομείο και της είπα ότι χρειάζομαι κάποια βοήθεια. Μου  πήρε δελτία για ταξί  από και προς το νοσοκομείο. Προσέλαβε και μια  οικονόμο για να έρθει στο διαμέρισμά μου να  καθαρίζει  και να  μαγειρεύει  για μένα."

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Μπορείτε να έχετε διάφορους γιατρούς: έναν ογκολόγο, έναν χειρούργο  και ίσως κι έναν πλαστικό χειρουργό. Επειδή τόσοι πολλοί ειδικοί ασχολούνται με την περίθαλψή σας  είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ένας  που θα χρησιμεύσει ως ο ηγέτης της ομάδας αυτής των γιατρών  Αυτός  πρέπει να γνωρίζει όλες τις θεραπείες, τις διαδικασίες, τα φάρμακα και τη συμπληρωματική θεραπεία που λαμβάνετε.

Αφιερώστε  κάποιο χρόνο να σκεφτείτε αυτό που θέλετε σε ένα γιατρό και σχεδιάστε έπειτα συνεδρίες συμβουλευτικού χαρακτήρα με τους πιθανούς υποψηφίους. Σας παραθέτουμε μια λίστα με σημαντικές ιδιότητες γιατρών.

  • Διαθεσιμότητα
  • Ανήκει στις επιλογές της  υγειονομικής σας περίθαλψης
  • Έχει βολικές για σας ώρες ιατρείου
  • Ξοδεύει αρκετό χρόνο με τους ασθενείς
  • Προσόντα και εμπειρία
  • Έχει κάνει διακεκριμένες σπουδές στην ογκολογία
  • Έχει χρόνια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα
  • Σας τον σύστησε φίλος σας γιατρός
  • Προσωπικότητα
  • Έχει επιθετική συμπεριφορά με τον καρκίνο
  • Είναι άνθρωπος που του μιλάς εύκολα
  • Είναι επαγγελματίας και ψύχραιμος

 

 

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Η ιδανική περίπτωση είναι ο γιατρός σας να είναι κάποιος με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε, να υποβάλλετε  ερωτήσεις και να του έχετε εμπιστοσύνη. Η υγεία σας είναι υπευθυνότητα δική σας αλλά και του γιατρού σας. Αυτός έχει την  πείρα να εντοπίσει και να θεραπεύσει τον καρκίνο του μαστού σας, και είστε ο  μοναδικός άνθρωπος  που μπορεί να ακολουθήσει κατευθείαν τις συστάσεις του γιατρού σας. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να συνεργαστείτε μαζί του. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες. Συνεπώς, η σχέση σας με το γιατρό σας θα είναι μακροπρόθεσμη. Όπως σε οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη σχέση, η σαφής επικοινωνία και η κατανόηση είναι σημαντικές. Η επικοινωνία μπορεί να επιτευχθεί με  δύο τρόπους. Λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να έχετε επιτυχία στο δικό σας μέρος ευθύνης για αυτή τη σχέση με τον γιατρό σας.

Φέρτε ένα στυλό και ένα χαρτί  ή ακόμα και ένα κασετόφωνο  στις επισκέψεις στον  γιατρό σας,  έτσι ώστε να παίρνετε  σημειώσεις.

Να πηγαίνετε στα ραντεβού με φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας έτσι ώστε  να μπορούν να σας βοηθήσουν για να εκφράσετε τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας.

Να είστε ειλικρινής με το γιατρό σας για τις παρενέργειες, τα συμπτώματα, τις αντιδράσεις σας κατά την θεραπεία και τις ανησυχίες σας.

Ζητήστε από το γιατρό σας να σας  εξηγήσει  οποιουσδήποτε όρους δεν καταλαβαίνετε ή «οδηγίες γιατρού» που δεν είναι σαφείς σε σας.

Διατυπώστε με δικά σας λόγια τα λόγια του γιατρού  σας για να είστε βεβαία ότι  καταλαβαίνετε σωστά.

Αφιερώστε τον χρόνο που χρειάζεται  για να λάβετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να τηλεφωνήσετε  στο ιατρείο του γιατρού αφότου έχετε φύγει.

Ζητήστε να μιλήσετε με μια νοσοκόμα, έναν εκπαιδευτικό υγείας ή έναν κοινωνικό λειτουργό για να συζητήσετε περαιτέρω για οποιεσδήποτε από τις ανησυχίες σας σχετικά με  τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού σας.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΑΣ

Η θεραπεία σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το μέγεθος του όγκου, τον τύπο του, το που έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος και το ιατρικό ιστορικό σας. Όταν λοιπόν ο γιατρός σας επιλέγει μια μορφή θεραπείας είναι καλό να καταλαβαίνετε γιατί έχει πάρει αυτή την απόφαση. Για να το καταλάβετε ρωτήστε τις ακόλουθες ερωτήσεις.

  • Ποιό χαρακτηριστικό του καρκίνου μου σας έκανε να αποφασίσετε να υιοθετήσετε αυτό το πλάνο θεραπείας;
  • Ποιές είναι οι εναλλακτικές μου λύσεις; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι και οι περιορισμοί τους;
  • Ποιές είναι οι πιθανές παρενέργειες της συνιστώμενης θεραπείας;
  • Ποιές είναι οι πιθανότητες επιτυχίας αυτής της θεραπείας;
  • Πώς θα μπορούσα να βοηθήσω έτσι ώστε να πετύχει καλύτερα η θεραπεία;

Επιδιώξτε μια δεύτερη ή μια τρίτη γνώμη.  Αναφερθείτε σε  βιβλία, στις πηγές του διαδικτύου, φίλους και στις εθνικές οργανώσεις καρκίνου του μαστού για  πρόσθετες πληροφορίες.

 

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 Η χειρουργική επέμβαση στο στήθος  και η μαστεκτομή είναι δύο βασικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων. Ίσως να  αισθανθείτε ότι  οι αποφάσεις για τη χειρουργική επέμβαση πρέπει να ληφθούν υπερβολικά γρήγορα. Εντούτοις, είναι σημαντικότερο για σας να λάβετε μια διεξοδική, ενημερωμένη απόφαση από ότι μια γρήγορη. Η αναμονή μερικών ημερών ή  δύο έως τριών  εβδομάδων δεν έχει επιπτώσεις στην επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης. Πριν αποφασίσετε, σκεφτείτε καλά  τα γεγονότα.

Αυτός είναι ένας κατάλογος και μια συνοπτική περιγραφή των τρόπων χειρουργικής επέμβασης που μπορούν να είναι διαθέσιμα σε σας. Εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει μια από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις, ανακαλύψτε όσα περισσότερα  μπορείτε για τη διαδικασία, το αναμενόμενο ποσοστό αποκατάστασης και τις πιθανές παρενέργειες.

  • Αφαίρεση όγκου

Ο καρκίνος του μαστού και κάποιοι κανονικοί ιστοί γύρω από αυτόν αφαιρούνται. Συνήθως, μερικοί λεμφαδένες αφαιρούνται επίσης. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης ακολουθείται γενικά από τη θεραπεία ακτινοβολίας. Αυτού του τύπου η επέμβαση  αναφέρεται ως μερική ή αποσπασματική μαστεκτομή, ευρεία αποκοπή, ή βιοψία.

  • Μαστεκτομή

Συνολική (ή απλή) μαστεκτομή - ολόκληρο το στήθος αφαιρείται.

Τροποποιημένη , ριζική μαστεκτομή - Ολόκληρο το στήθος, η εσωτερική επένδυση επάνω από τους θωρακικούς μυς και μερικοί από τους λεμφαδένες αφαιρούνται.

 

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρεις βασικές κατηγορίες θεραπευτικών χειρισμών του καρκίνου του μαστού λειτουργούν σε συνδυασμό με τη χειρουργική επέμβαση: ακτινοθεραπεια, χημειοθεραπεία και θεραπεία ορμονών. Αυτές οι μορφές αντιμετώπισης της ασθένειας  συχνότερα δίνονται μετά από τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσουν τον κίνδυνο υπότροπης του καρκίνου. Σε μερικές περιπτώσεις, δίνονται πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσουν το μέγεθος του όγκου.

Η ακτινοθεραπεια περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση των υψηλής ενέργειας ακτινών X για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να εντοπίζονται στο στήθος στη θωρακική περιοχή και στους λεμφαδένες της μασχάλης ή της υπερκλείδιας χώρας. Συχνότερα, χρησιμοποιείται στην τμηματεκτομή συντηρώντας τη χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί επίσης να δοθεί μετά από μια μαστεκτομή.

 Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση  φαρμάκων για να νεκρωθούν τα κύτταρα του καρκίνου στο σώμα. Μπορεί να χορηγηθεί στο γραφείο του γιατρού σας ή σε μια κλινική εξωτερικών ασθενών. Η δόση και πόσο συχνά θα λαμβάνεται η χημειοθεραπεία εξαρτάται από τα φάρμακα που  χρησιμοποιούνται και το πλάνο θεραπείας  σας.

Η θεραπεία ορμονών περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση φαρμάκων ή την  χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών για να αποτρέψει τις ορμόνες του σώματός σας να υποβοηθήσουν την αύξηση οποιονδήποτε κυττάρων καρκίνου που μπορούν να παραμείνουν μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

 

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Καθώς σκέφτεστε για το πλάνο θεραπείας του  καρκίνου σας ίσως  να σας ανησυχήσουν οι παρενέργειες. Μπορεί να φοβηθείτε ότι δε θα μπορείτε να κάνετε τις συνηθισμένες δραστηριότητές σας ή να δείχνετε  όπως δείχνατε πριν. Μπορεί να έχετε ακούσει  φοβερές ιστορίες. Είναι φυσιολογικό  να έχετε  φόβους, αλλά μην στεναχωριέστε για όλα αυτά. Οι περισσότερες από τις παρενέργειες μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά στις μέρες μας. Οι παρενέργειες θα ποικίλουν στην έντασή τους σε κάθε άτομο. Η  νοσοκόμα ή ο γιατρός σας  θα σας κάνει προτάσεις για το πώς να καταστήσει τις παρενέργειες πιο ανεκτές. Ο  γιατρός μπορεί να ορίσει φάρμακα που βοηθούν με άλλες παρενέργειες όπως η ναυτία και ο εμετός. Αλλαγές στην θεραπεία σας  μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο να μειωθούν οι παρενέργειές. Αναζητήστε πληροφορίες για τις παρενέργειες έτσι ώστε να ξέρετε τι έχετε να αναμένετε. Το να γνωρίστε  περισσότερα πράγματα  μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ότι έχετε τον έλεγχο για αυτό που συμβαίνει με το σώμα σας. Θα αντεπεξέλθετε στις  παρενέργειες με οποιονδήποτε τρόπο  αισθάνεστε πιο άνετα. Οι περισσότερες παρενέργειες είναι προσωρινές και θα εξαφανιστούν όταν τελειώσει η  θεραπεία.

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αλλαγές στην  φυσική σας  κατάσταση μπορούν να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της θεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών, λεμφικό οίδημα, δερματικά  προβλήματα και  αλλαγές βάρους. Αυτές οι παρενέργειες  είναι πολύ ανησυχητικές  επειδή έχουν επιπτώσεις στην εξωτερική εμφάνισή σας. Εδώ παρέχονται  μερικές συνταγές για την αντιμετώπιση κάθε μιας από αυτές:

Απώλεια μαλλιών

Μπορεί να παταρηρηθεί κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Τα μαλλιά σας θα αυξηθούν πάλι μετά το τέλος της θεραπείας αλλά μπορεί να μην είναι τα ίδια. Για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας όσο καλύτερα γίνεται, πρέπει να προσέχετε στο χτένισμα, να χρησιμοποιείτε απαλό σαμπουάν και να μην κάνετε περμανάντ. Κόψτε τα μαλλιά σας κοντά και αρχίστε να σκέφτεστε τι θα κάνετε στην περίπτωση της ολοκληρωτικής απώλειας των μαλλιών.

Σκεφτείτε για το πώς θέλετε να καλύψετε το κεφάλι σας, εάν θέλετε  να το  καλύψετε και αν αυτή είναι η επιλογή σας. Μπορεί να θελήσετε να συζητήσετε την προτίμησή σας με την οικογένειά σας.

Το να φοράτε μαντίλι και καπέλα, μια περούκα ή ψεύτικες βλεφαρίδες μπορεί να σας κάνει να νιώστε καλύτερα. Σκεφτείτε την αγορά μιας περούκας που  να ταιριάζει με το χρώμα της τρίχας σας πριν χάσετε τα μαλλιά σας .

Λεμφικό οίδημα

Το λεμφικό οίδημα προκαλεί πρήξιμο  στο χέρι και τον βραχίονα και περιστασιακά στο στήθος / τον μαστό,  στην  πλευρά της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αφαίρεσης λεμφαδένων σας ή  αποτέλεσμα της ακτινοθεραπείας. Το λεμφικό οίδημα μπορεί να εμφανιστεί εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και έτη αργότερα. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να μειώσετε τον κίνδυνο να παρουσιαστεί - ρωτήστε το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας για συμβουλές.

Μερικές από αυτές είναι:  Κρατάτε τα βαριά αντικείμενα στους ωμούς ή από τον άλλο βραχίονα. Να ελέγχετε την πίεση σας και από το βραχίονα της μη εγχειρισμένης πλευράς σας. Όταν ξυρίζετε τις μασχάλες σας να αποφεύγετε τα κοψίματα. Αποφύγετε κάθε τύπο τραυματισμού στον βραχίονα που βρίσκεται από την πλευρά που εγχειριστήκατε. Αν αυτό συμβεί καθαρίστε τον, βάλτε επίδεσμο και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μην φοράτε βαριά κοσμήματα στον εν λόγω βραχίονα και αποφύγετε τον ιματισμό με τις ελαστικές μανσέτες

Το πρόβλημα του βάρους

Η θεραπεία σας μπορεί να δώσει έναυσμα σε πολλά συναισθήματα σχετικά με την εικόνα που έχετε για το σώμα σας. Μερικές γυναίκες κερδίζουν βάρος με τη χημειοθεραπεία. Άλλες χάνουν βάρος. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το κανονικό βάρος του  σώματος σας με την κατάλληλη διατροφή και  άσκηση.

Φροντίζετε τον εαυτό σας  ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή ενώ παράλληλα να είστε φυσικά ενεργή. Το περπάτημα και τα απλά τεντώματα είναι καλοί τρόποι να αρχίσετε.

Αγοράστε μερικά νέα ρούχα που είναι άνετα και σας πάνε.

Χρησιμοποιήστε καλλυντικά, κοσμήματα ή χρώματα που σας πάνε και νιώθετε καλά φορώντας τα.

 

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

«Θυμάμαι την ημέρα που έβγαλα τους επιδέσμους. Είχα μια πολύ καλή διάθεση. Αλλά όταν είδα το σημάδι μου,  θέλησα να μείνω μόνη. Έστειλα τους πάντες  έξω από το δωμάτιο και έβαλα τα κλάμματα. Μετά είπα στον εαυτό μου: «Έτσι είναι τα πράγματα».»

«Είχα σοκαριστεί αλλά η ούλη μου δεν ήταν και τίποτα τρομακτικό. Ήμουν απλά ευγνώμων που ήμουν ζωντανή. Ένιωσα τυχερή.»

Η χειρουργική επέμβαση του καρκίνου του μαστού αλλάζει το σώμα σας. Εάν έχετε ακριβώς ένα μικρό σημάδι ή έχετε χάσει ολόκληρο το στήθος, τα συναισθήματά σας για το σώμα σας μετά από τη χειρουργική επέμβαση θα είναι αποκλειστικά δικά σας. Για μερικές γυναίκες, η χειρουργική επέμβαση δεν έχει επιπτώσεις στο πώς αισθάνονται για τους εαυτούς τους. Για άλλες, η χειρουργική επέμβαση είναι κάτι  δύσκολο να γίνει αποδεκτό, ειδικά εάν αισθάνονται ότι έχει επηρεάσει τη θηλυκότητά τους.

Κάποιες προτάσεις για να συμβιβαστείτε με την εικόνα που έχετε για το σώμα σας είναι:

  • Κρατήστε ημερολόγιο για τις αλλαγές στο σώμα σας
  • Να κάνετε αστεία οι ίδιες όταν νιώθετε ότι θα σας περιγελάσουν (πράγμα απίθανο να συμβεί)
  • Γράψτε ένα ποίημα σχετικά με το πώς δείχνετε
  • Αγοράστε νέα ρούχα
  • Γυμνασθείτε
  • Συζητάτε πιο συχνά με φίλους και την οικογένεια

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΜΑΣΤΟΥ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Σε κάποιο σημείο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από την θεραπεία, έχετε μια απόφαση να πάρετε. Θα επιλέξετε την αναδημιουργία στήθους, θα φορέσετε προσθήκη ή τίποτα από όλα αυτά; Αυτό είναι εξ ολοκλήρου μια προσωπική επιλογή. Αυτό που είναι σωστό για μια άλλη γυναίκα μπορεί να μην είναι σωστό για σας, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτηθούν κι άλλες γυναίκες για τις επιλογές που έχουν κάνει. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η πλαστική  στήθους  έχει βελτιώσει την εμφάνισή τους και έχει βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους. Η αναδημιουργία μπορεί να προσθέσει στην αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό σας με την αποκατάσταση της θηλυκότητας σας.

«Επέλεξα την πλαστική εγχείρηση επειδή θέλησα να αισθανθώ "πλήρης." Αυτό άρχισε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, εφ' όσον ήμουν    αναίσθητη. Επτά μήνες αργότερα, το μόνιμο μόσχευμα έγινε πραγματικότητα. Καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας  είχα κάτι να αναμένω  με ενδιαφέρον. Ήταν ένας στόχος»

 

Η αναδημιουργία στήθους  δεν είναι κάτι θετικό για όλες τις γυναίκες.  Ίσως και να επιλέξετε να μην κάνετε  αναδημιουργία επειδή δεν θέλετε την πρόσθετη χειρουργική επέμβαση, ή μπορεί να πιστεύετε ότι τίποτα δεν αντικαθιστά πραγματικά ένα στήθος.

 

«Δεν ήθελα κι άλλη  χειρουργική επέμβαση και η πρώτη σκέψη μου ήταν, "αφήστε με μόνη ".  Ανέβαλλα και την  προσθήκη αλλά όταν το αποφάσισα οι γιατροί ήταν πολύ εξυπηρετικοί.  Φορώντας την τώρα νιώθω καλύτερα.»

 

Πολλές γυναίκες που επιλέγουν να φορέσουν μια προσθήκη στήθους αισθάνονται εξίσου άνετα με την απόφασή τους όπως εκείνες που έχουν  κάνει  χειρουργική επέμβαση. Εάν είστε αναποφάσιστη, μπορείτε να προσπαθήσετε να φορέσετε μια  προσθήκη στήθους  για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η σεξουαλικότητά σας, σας  απασχολεί πολύ περισσότερο από ότι η  εξωτερική εμφάνισή σας. Η σεξουαλικότητα έρχεται από μέσα σας. Προτού μπορέσετε να νιώσετε  οικεία με τον άλλο, πρέπει να αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας. Το πώς αισθάνεστε στο  θέμα του να αφήσετε τον σύντροφο  σας να δει το σημάδι σας θα εξαρτηθεί από το πόσο άνετοι ήσασταν με την έκθεση του σώματός σας στο παρελθόν. Εάν έχετε σχέση, πείτε στον σύντροφο σας  πώς αισθάνεστε για το σώμα σας. Η ανοικτή και τίμια επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας. Προσπαθήστε να ζητάτε από τον σύντροφο σας  να σας  βοηθά να ντυθείτε ή να σας τρίβει το μπράτσο. Το άγγιγμα και  το να μοιράζεστε οικείες σκέψεις είναι έξυπνοι τρόποι με τους οποίους εσείς και ο σύντροφος  σας μπορείτε σιγά, σιγά να αρχίσετε να αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας. Εάν βρίσκετε ότι  η σεξουαλικότητά σας έχει αλλάξει μετά τη χειρουργική επέμβαση, συζητήστε το  με τον σύντροφο σας, με έναν κοινωνικό λειτουργό ή με τη νοσοκόμα σας.

 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Η Ζωή μετά τον καρκίνο

Τώρα μπορείτε  να δείτε τη ζωή σας με νέα μάτια. Είναι μια ευκαιρία να γίνουν νέα πράγματα με νέο τρόπο.

  • Γιορτάστε

Το ότι είστε  ζωντανή

Εστιάστε σε πράγματα θετικά

Βρείτε κάτι  για να γελάτε κάθε ημέρα

Κάντε πάρτι για να γιορτάσετε τη ζωή σας

Κάντε διακοπές

  • Κάνετε ό,τι θέλετε

Πάρτε ρίσκα

Αρχίστε να λέτε «όχι» σε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε

Αρχίστε να λέτε «ναι» στα πράγματα που θέλατε πάντα να κάνετε

Αυτή είναι μια ευκαιρία να σκεφτείτε. Αναπολήστε τις εμπειρίες της ζωής σας.  Θυμηθείτε τις μέγιστες επιτυχίες.  Ποιά είστε σήμερα; Είστε το πρόσωπο που φανταστήκατε ότι θα ήσαστε; Υπάρχουν πράγματα που έχετε  θελήσει πάντα να κάνετε  αλλά δεν έχετε κάνει ακόμα; Αρχίστε τώρα, και κάνετε ένα από εκείνα τα πράγματα. Κάνετε ένα σχέδιο και υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα το ολοκληρώσετε. Ακόμα κι αν ο στόχος σας  είναι εξεζητημένος, το σημαντικό πράγμα είναι ότι δοκιμάζετε να εκπληρώσετε τα όνειρά σας.

 «Όταν ανακάλυψα ότι  έχω  καρκίνο αναγκάστηκα να ρυθμίσω εκ νέου τις προτεραιότητές μου. Τα πράγματα που με ενοχλούσαν δεν με ενοχλούν άλλο.»

«Ο καρκίνος έχει καταστήσει τη ζωή μου καλύτερη. Το ξέρω ότι ακούγεται παράξενο να το λες  αλλά είναι αληθινό.»

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

Πολλές γυναίκες έχουν τον ρεαλιστικά δικαιολογημένο φόβο ότι ο καρκίνος  θα επιστρέψει.  Ο υποσυνείδητος φόβος για κάτι τέτοιο ίσως να μην φύγει ποτέ. Αλλά όσο  ο χρόνος περνά αυτές οι έντρομες σκέψεις θα εμφανίζονται  λιγότερο συχνά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να  έχετε τον έλεγχο του σώματός σας μέσω της διατροφής και της άσκησης. Νιώστε άνετα με το να προσέχετε την υγειά σας και να επισκέπτεστε τον γιατρό σας τακτικά.

 «Είχα την  ανησυχία για την επιστροφή του καρκίνου. Βρήκα έναν όγκο και στο άλλο μου στήθος. Σκέφτηκα «δεν θα το αντέξω αυτό…Δεν μπορώ να πάω πάλι στον γιατρό». Περίμενα λίγο και μετά πήγα, ο όγκος ήταν καλοήθης. Τώρα ξέρω ότι αν έρθει ξανά θα είμαι πιο δυνατή να τον αντιμετωπίσω.»

«Μια στις τόσες ανησυχώ ότι ο καρκίνος θα επιστρέψει. Αν πονά ο ώμος μου σκέφτομαι «Ωχ! Όχι!» Άκουσα ότι ο καρκίνος κάνει μετάσταση στα κόκκαλα. Ως τώρα ήταν απλοί πόνοι, παρόλα αυτά πηγαίνω στον γιατρό συχνά. Αν ο καρκίνος έρθει πάλι θα τον αντιμετωπίσω, αφού το έκανα μια φορά θα το κάνω πάλι.»

«Είχα αρκετές κύστες μετά την εγχείρηση. Ο φόβος όμως ήταν πάντα στο μυαλό μου . Και μόνο να διαβάσει κανείς τις στατιστικές φοβάται. Είμαι απλά προσεκτική τώρα, εξετάζω το στήθος μου  κάθε μήνα και πηγαίνω στον γιατρό μου για κλινικές εξετάσεις και μαστογραφίες.»

 

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

  • Ποιός είναι ο σκοπός της ζωής μου;
  • Γιατί μου συνέβηκε αυτό;
  • Πού πάω μετά από αυτή τη ζωή;

Όποιες κι αν είναι οι θρησκευτικές  πεποιθήσεις σας, η εμπειρία μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας μπορεί να δημιουργήσει μια πνευματική κρίση. Σας αναγκάζει  να αντιμετωπίσετε το φόβο του θανάτου. Θέτει νέες ερωτήσεις για την έννοια της ζωής σας.

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε πάνω σε αυτό το θέμα και να γίνουν κατανοητές οι πνευματικές ανάγκες σας. Η απάντησή σας σε αυτές τις πνευματικές ερωτήσεις θα είναι αποκλειστικά κάτι δικό σας. Μπορεί να επιλέξετε την προσευχή μόνη  ή με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ίσως διαβάσετε  πνευματικές και εμπνευσμένες γραφές και διαλογιστείτε πάνω στο μήνυμα. Ή μπορείτε να κάνετε μακρινούς  περιπάτους σκεπτόμενη τη ζωή σας. Ασχέτως με το τι κάνετε, ταξινομήστε μέσα σας τα  συναισθήματά σας για αυτό το ζήτημα.

 

Η ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Έχετε φτάσει σε ένα σημείο που η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι περισσότερο μια καθημερινή προσπάθεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δουλέψετε με τα  συναισθήματά σας  και τις δραστηριότητες της ζωή σας. Μερικές δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε έναν σύμβουλο, σας βοηθούν να σκεφτείτε αυτό που ο καρκίνος  σημαίνει για σας ή το πώς έχει επηρεάσει τις σχέσεις σας με τους άλλους. Άλλες δραστηριότητες, όπως το να γίνετε μέλη  μιας κοινωνικής λέσχης, δεν έχουν καμία σχέση με τον καρκίνο, αλλά σας δίνουν την ευκαιρία να γελάσετε και να χαλαρώσετε. Σκεφτείτε  ποια είδη δραστηριοτήτων λειτουργούν καλύτερα για σας. Μπορεί να θελήσετε να δοκιμάσετε μια  ή περισσότερες  από αυτές ή να βρείτε τι είναι καλύτερο για σας.  Μιλήστε, κάντε πράγματα, φροντίστε τον εαυτό σας, γίνετε πιο κοινωνική!

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Το να εργάζεστε κατά τη διάρκεια της θεραπείας  σας μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία. Μπορεί να είναι χρήσιμο να διατηρήσετε την ρουτίνα σας και να στρέψετε την προσοχή σας σε κάτι εκτός από τον καρκίνο του μαστού σας. Αλλά, μπορεί επίσης να είναι και αγώνας. Να συμβαδίζετε με τα συνηθισμένα καθήκοντά σας  και παράλληλα να πηγαίνετε στα ραντεβού σας είναι εξαντλητικό. Οι παρενέργειες της θεραπείας σας μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν τη δυνατότητά σας να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας.

 

Εάν εργάζεστε κατά τη διάρκεια της θεραπείας του  καρκίνου του μαστού σας, μπορείτε να λάβετε τρία μέτρα για να βελτιώσετε την εμπειρία:

1. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν επιτρέπεται να εργάζεστε ή αν πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας

2.Κανονίστε να συναντήσετε τον εργοδότη σας προσωπικά και συζητήστε τυχών αλλαγές στο πρόγραμμά σας. Πριν τη συνάντηση γράψτε σε ένα χαρτί τι θέλετε να εκφράσετε σε αυτόν. Δηλώστε με ειλικρίνεια τις ανάγκες σας και τονίστε τα πλεονεκτήματα αυτών που μπορείτε να προσφέρετε ως εργαζόμενη. Μην ξεχάσετε να αναζητήσετε τις ρύθμισεις του νόμου για την νόμιμη  άδεια που παρέχεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μπορείτε να βοηθηθείτε από τις εξής ιδέες:

  • Μείωση ωραρίου ή ευέλικτο ωράριο
  • Προσωρινή μείωση ή αλλαγή καθηκόντων
  • Ευκαιρίες ανάπαυσης
  • Ένα γραφείο κοντά στο παράθυρο για φρέσκο αέρα
  • Βοήθεια για την επίλυση προβλημάτων του γραφείου ενώ βρίσκεστε εκτός εργασίας
  • Εργασία από το σπίτι

3.  Αποφασίστε εάν θα  πείτε στους συναδέλφους σας ότι έχετε καρκίνο. Το ποσοστό  υποστήριξης που θα λάβετε θα εξαρτηθεί από την φύση του εργασιακού χώρου σας. Οι συνάδελφοί σας μπορούν να είναι μια μεγάλη πηγή υποστήριξης και ενθάρρυνσης. Αλλά δεν θα είναι όλοι τόσο κοντά σας όσο θα επιθυμούσατε. Εάν επιλέξετε να πείτε στους συναδέλφους σας για τον καρκίνο σας, προετοιμαστείτε  για ποικίλες αντιδράσεις. Μερικοί μπορεί να ανησυχήσουν για το ότι δεν θα είστε σε θέση να συμβαδίσετε με την εργασία σας. Άλλοι μπορεί να προσφερθούν  να αναλάβουν λίγο από το εργασιακό  φορτίο σας, ή να μιλήσουν με σας για το πώς αισθάνεστε. Κάποιοι ίσως βοηθήσουν αρχικά αλλά μετά αλλάξουν γνώμη.  Να είστε σαφής στη δήλωση ποιού είδος βοήθειας χρειάζεστε, ή στο να ζητάτε να αναλάβουν οι συνάδελφοι σας καθήκοντα που δεν είναι μέσα στα συνηθισμένα καθήκοντα τους. Προσπαθήστε να μην τους παρεξηγήσετε και να μην θιχτείτε με την στάση τους αν δεν είναι πάντα θετική. Ζητήστε τους  να είναι ειλικρινείς  μαζί σας, και να είστε υπομονετική.

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Η ιατρική περίθαλψη είναι ακριβή. Σε κάποιο σημείο μπορεί να προκύψουν ανησυχίες για την πληρωμή σχετικά με  τις διαγνωστικές διαδικασίες του καρκίνου του μαστού και τις  θεραπείες. Η ασφάλειά σας μπορεί να πληρώσει  ένα μεγάλο μέρος της περίθαλψής σας. Αλλά ακόμα και τότε, ο καθαρός αριθμός των λογαριασμών που θα πρέπει να πληρώσετε μπορεί να είναι συντριπτικός. Μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση ιδιωτικής νοσηλείας, για μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού, να λαμβάνει  λογαριασμούς για τις συναντήσεις  με τον  γιατρό της, το νοσοκομείο, τον αναισθησιολόγο, τον χειρούργο, τον ακτινολόγο και ακόμη και το εργαστήριο που επεξεργάζεται τις αιματολογικές εξετάσεις της.  Το καλύτερο που έχετε να  κάνετε είναι να οργανωθείτε και να ζητήστε βοήθεια όταν την  χρειασθείτε.

Κρατήστε αντίγραφο όλων των ιατρικών λογαριασμών, των δηλώσεων και των αποδείξεών σας. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο να βοηθήσει με τη διατήρηση των αρχείων και την αρχειοθέτηση.

Εάν είστε ασφαλισμένη μελετήστε προσεκτικά τους όρους της ασφάλειάς σας και κάντε τις απαραίτητες κινήσεις.

 

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Πολλές γυναίκες βρίσκουν παρηγοριά στις  ομάδες υποστήριξης. Το να γίνετε μέλος σε μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα για σας, εάν εσείς...

1. Θέλετε μια ευκαιρία να μοιραστείτε  τα συναισθήματά σας με άλλες γυναίκες  που βίωσαν την ίδια  εμπειρία

2. Ενδιαφέρεστε  για την ακρόαση  άλλων  εμπειριών

3. Επιδιώκετε τις συμβουλές από άλλες γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού

4. Απολαμβάνετε να είστε μέλος μιας ομάδας

 

© Copyright 2013 - 2025 LogIn | LoadTime 1.681615 seconds.
Design and Creation by:
Created and designed by : Trickey Business
2007 - 2025